Virilismul


2091 vizualizari
Virilismul
Link-uri sponsorizate
Virilismul este o tulburare caracterizata prin dezvoltarea (la fete) sau dezvoltarea prematura (la baieti) a caracterelor sexuale masculine secundare, cauzata de secretia in exces a hormonilor masculini de catre glandele suprarenale.
Afectiuna poate sa apara inainte de nastere, ducand la anomalii sexuale la nou-nascuti. Ea se poate dezvolta la fete si femei mai tarziu in viata.
Uneori, una sau ambele glande suprarenale creste in dimensiuni si incepe sa produca acesti hormoni in exces, avand drept rezultat aparitia caracterelor masculine.

Semne si simptome:

In cazul femeilor, amenoreea (absenta fluxului menstrual), atrofia uterului, hipertrofia clitorisului, absenta dezvoltarii mamare si dezvoltarea musculaturii se numara printre simptomele virilizarii.
La barbatii adulti, excesul de hormoni androgeni pot afecta functia gonadica provocand infertilitate.
Copiii cu hiperplazie suprarenala congenitala cresc intr-un ritm rapid, insa se opresc din dezvoltare mai devreme decat in mod normal. Mai tarziu in copilarie ei sunt mai scunzi, insa au trunchiul bine dezvoltat.

Tratament:

Virilismul cauzat de hiperplazia suprarenala se trateaza prin administrare de doze zilnice de glucocorticoid. De regula, prednisonul este medicamentul de electie, insa la nou-nascuti se utilizeaza hidrocortizonul. Trebuie efectuate teste de laborator din timp in timp pentru a ajusta doza necesara.
Inainte de a lua orice tratament, cereti parererea unui specialist. De obicei vor fi recomandate: medicamente anti androgen, medicamente de subtiere a estrogenului si alte tratamente pentru orice boala care sta la baza aparitiei virilizarii.