Tusea la copii


5665 vizualizari
Tusea la copii
Link-uri sponsorizate

Tusea este un simptom care apare in multe boli ale copilariei, de cele mai multe ori fara complicatii. De obicei, tusea este un reflex care ajuta la curaterea cailor respiratorii si protejeaza organismul de imbolnavirea de pneumonie, mai ales in timpul sezonului rece. Atunci cand copilul are, pe langa tuse, si dificultati de respiratie, trebuie dus la medic.

Tusea convulsiva este cauzata de bacteria bordatella pertussis si e mai severa la copiii sub un an care n-au fost imunizati. Este foarte contagioasa. Boala este marcata de o tuse severa, care se termina intr-un suierat atunci cand copilul inspira. Alte simptome ale tusei convulsive sunt curgerea nasului, stranuturile si febra mica. Cand tusea e insotita de o haraiala, e un semn ca partea inferioara a aparatului respirator e inflamata. La copiii mai mici, exista si posibilitatea ca acest tip de tuse sa fie cauzat de blocarea cailor respiratorii cu un obiect inghitit.
 
Tusea insotita de febra si rinoreee. Daca febra nu este mare, acesta tuse este specifica racelii.



Laringita. Tusea care produce un zgomot ca un latrat este specifica laringitei. Laringita isi face debutul de obicei fara febra si mai ales noaptea.



Tusea suieratoare(cand copilul respira se aude+ un harait in piept) este specifica bronsiolitei.



Pneumonia. Cazul cel mai grav este pneumonia- atunci cand tusea este insotita de febra si stare generala proasta ce dureaza mai mult de trei zile. In cazul pneumoniei, copilul respira foarte rapid.



Inhalarea unui corp strain. Copiii mai pot tusi si daca au inhalat un corp strain. Aceasta tuse persista o saptamana sau chiar mai mult, fara a avea insa nici un alt simptom( febra, rinoree, stare generala proasta). Copilul trebuie dus la medic. Corpul strain trebuie indepartat imediat.



Tusea care apare imediat ce copilul a facut un efort, este specifica asmului bronsic.



Atunci cand copiii sunt foarte mici, sub varsta de 1 an, tusea este cauzata cel mai frecvent de secretiile nazale. Acestea neaspirate corect, se acumuleaza si pot produce in unele cazuri, chiar varsaturi.
 
Tusea cronica
Tusea cauzata de raceala poate dura mai multe saptamani. Astmul, alergiile sau o infectie cronica a sinusurilor pot fi si ele responsabile de tuse persistenta. Daca dureaza mai mult de trei saptamani, du copilul la medic.

Tratament
Pediatrul este cel care va stabili diagnosticul si va prescrie un tratament. Expectorantele sunt cele mai folosite, ele subtiaza mucusul din bronhii, pentru a putea fi eliminat mai usor. Se administreaza de doua ori pe zi, dimineata si la pranz(niciodata seara), se mai administreaza medicamente antihistaminice si decongestionantele. Multe din aceste medicamente au efecte secundare precum iritabilitate sau ameteli.

Nu-l trata dupa ureche
Da-i micutului tau numai medicamente prescrise de medic. Multe din produsele existente pe piata nu sunt adaptate copiilor mici!