Tipuri de mastectomie


3687 vizualizari
Tipuri de mastectomie
Link-uri sponsorizate
Exista o mare varietate de tipuri de operatie de mastectomie iar optiunea pacientei sau pacientului ori a medicului depinde de factori ca dimensiunea tumorii, locatia acesteia si comportamentul tumorii cat si de dorinta pacientei, ulterior, de a face o operatie de reconstructie a sanilor. 

 Iata cateva tipuri de mastectomie efectuate in mod frecvent: 

 1. Mastectomie simpla sau mastectomie totala: in cadrul acestei interventii chirurgicale, intregul san este extirpat insa continutul tesutului din zona subratului, zona axilara, este neatens. De obicei se realizeaza asupra sanului afectat de cancer de san insa unele paciente solicita sa le fie extirpat si sanul sanatos pentru a preveni reaparitia cancerului de san. Trebuie sa precizam ca ganglionul limfatic axilar, aflat la subrat, este locul in care celulele canceroase se localizeaza cel mai adesea. In acea zona se poate pune o drena pentru a elimina lichidul continut si se indeparteaza dupa ce cantitatea de lichid eliminat prin drena scade sub 20-30 ml pe zi.

 2. Mastectomie radicala partiala: intregul san este extirpat impreuna cu tesutul axilar unde se afla si ganglionul axilar. Spre deosebire de mastectomia radical totala, muschii pectoral sunt neatinsi. 

 3. Mastectomie radicala totala : in acest tip de mastectomie, se indeparteaza intreg sanul afectat, zona axilara si muschii pectorali aflati in zona sanilor. Exista mastectomii in cazul carora se poate lasa o zona cu piele mai multa pentru cazul in care pacienta doreste sa isi reconstruiasca sanul ulterior, printr-o alta operatie de reconstructie a sanului. In alt tip de mastectomie, se cruta sfarcurile pentru a pastra un aspect cat mai natural dupa reconstructive. Pentru fiecare dintre aceste cazuri, este foarte importanta decizia medicului chirurg care o discuta in prealabil cu pacienta sau pacientul, dupa caz.