Ticurile nervoase la copii


2737 vizualizari
Ticurile nervoase la copii
Link-uri sponsorizate
Ticurile sunt miscari bruste, involuntare, imperioase si absurde, caricaturi ale unor miscari naturale care apar cel mai adesea incepand cu varsta de 6-7 ani. Cele mai frecvente sunt ticurile faciale: clipirea pleoapelor, incruntarea sprancenelor, miscarea barbiei. Alte ticuri intalnite sunt cele la nivelul gatului: de inclinare, clatinare, negare, rotire, ticurile de ridicare a umerilor, a bratelor, a mainilor, precum si ticurile respiratorii.
Unele ticuri sunt tranzitorii, altele insa pot sa se mentina mult timp, cronicizandu-se. Uneori, ticurile dispar pentru o perioada si pot sa reapara sub aceeasi forma si intensitate sau sub alte forme.
Ca frecventa, ticurile ocupa locurile de frunte printre bolile neurologice ale copilariei. Ele apar cu o frecventa de 11 % in randul fetelor si 13 % in randul baietilor.
Reactia parintilor fata de aceste manifestari de tulburare va determina in mare parte evolutia ticului. Ordonand copilului sa se opreasca, crestem tensiunea interioara si il lasam singur cu suferinta lui emotionala. Ironia si observatiile neplacute ii vor creste anxietatea si vor intensifica necesitatea sa-si exteriorizeze tensiunea.
Cea mai buna solutie de a scapa de un tic nervos este aceea de inlocuire. Nu cu un alt tic nervos, ci cu o activitate care sa-l tina pe cel mic ocupat. Sunt recomandate in special activitatile sportive, care implica multa miscare si destindere. Practic, ticul nervos apare in momentul in care persoana sta pe loc si nu are o activitate propriu-zisa.
Parintii trebuie sa se implice cat mai mult in procesul formarii copilului lor. Tot ei sunt cei care il pot vindeca pe copil de un tic nervos, implicand multa rabdare si intelegere.