Tetanie


1636 vizualizari
Tetanie
Link-uri sponsorizate
Tetania se manifesta in doua forme de afectiuni. Prima, cea mai rara, poate fi consecinta unei micsorari a concentratiei de calciu sangvin (hipocalcemie), ca in cazurile rar observate de hipoparatiroidie, dar si unei diminuari a cantitatii de magneziu sau de potasiu (hipokaliemie), ori unei alcaloze, adica unui exces de baze (substante alcaline) in organism. A doua forma de tetanie, mai frecventa, careia i se rezerva, in general, denumirea de spasmofilie si care mai este numita uneori tetanie normocalcemica, nu are o cauza precisa: pot fi incriminate deficite in magneziu sau calciu si factorii psihologici.
Tetania hipocalcemica este cauzata de mai multi factori: alimentatie artificiala, infectiile nou-nascutului si a prematurului, anotimp, interventie paratiroidiana ce determina hipoparatiroidie tranzitorie sau hipoparatiroidism congenital sau hipoparatiroidism secundar ori pseudohipoparatiroidism.
Crizele de tetanie, frecvente, sunt caracterizate prin contracturi musculare (contractii puternice si prelungite) ale mainilor (degete stranse in forma de con), uneori ale picioarelor, mult mai rar ale fetei. Semnul lui Trousseau, caracteristic, asociat cu crampe ale mainii si cu o intepenire a degetelor, care se strang sub forma "mainii de mamos". In acelasi timp, bolnavul se plange de furnicaturi in maini, in picioare si in jurul gurii. Exista crize grave, insa doar in forma cauzata de hipocalcemie, riscul fiind legat de spasmul laringelui, care antreneaza o jena respiratorie acuta. spasmofilia, uneori deranjanta, este intotdeauna benigna: crizele, mai putin accentuate, se limiteaza la o senzatie de indispozitie si la cateva furnicaturi Ele au tendinta sa se atenueze cu varsta.
Tratamentul in urgenta, cand se instaleaza criza cardiovasculara si respiratorie consta in permeabilitatea cailor aierine superioare, oxigenoterapie.