Testul Papanicolau un test ce iti poate salva viata


4652 vizualizari
Testul Papanicolau  un test ce iti poate salva viata
Link-uri sponsorizate
Testul Papanicolau a devenit astazi un test foarte practicat, facand parte din examenul ginecologic de rutina.

In ce consta acest test? Testul consta in obtinerea unei lame ce contine celule din biopsia cervicala, aceste celule sunt supuse unei coloratii specifice si apoi vizionate la microscop.

Scopul testului Papanicolau este de a identifica modificarile celulare anormale la nivelul colului uterin si de  screening pentru cancerul de col uterin, de aceea medicii recomanda efectuarea acestui test in fiecare an. Recoltarea directa de pe col pe lama de microscop trebuie sa-l faca fiecare femeie care a inceput viata sexuala , macar o data pe an.

In functie de rezultataul Papanicolau (care poate fi tip I,II,III,IV,V) se recomana un  tratament.
Astfel, tipul I inseamna normal, tipul II este un frotiu inflamatoriu ( cel mai probabil datorita unei infectii vaginale), tipul III arata aparitia unor celule anormale ( cel mai adesea date de prezenta virusului HPV - virusul papilomatozei umane), tipul IV anormalitati crescute iar tipul V este un frotiu anormal care poate fi echivalentul unui cancer local.

Important de retinut este ca acest tip de cancer al colului uterin in aceasta faza "in situ - local" este vindecabil 100% prin operatie. De aceea este foarte important sa fie facut acest examen Papanicolau, pentru ca prin el se poate preveni cancerul de col.


Principalele afectiuni ce au ca rezultat obtinerea unui test Papanicolau anormal:

- Infectiile virale, cele mai frecvente cu HPV (papiloma virus uman)
- Alte tipuri de infectii, spre exemplu determinate de fungi (candidoza) sau bacterii (vaginite) ori chiar de paraziti (trichomonaza).
- Modificarile canceroase, prezente in cancerul de col uterin
- Modificari celulare precanceroase rezultate in urma unor infectii netratate (spre exemplu infectia cu anumite tulpini de HPV, care predispun la aparitia cancerului de col uterin)
- Polipii cervicali.
- Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal.