Terapia 3C - Constientizare, Coordonare, Concentrare


2702 vizualizari
Terapia 3C - Constientizare, Coordonare, Concentrare
Link-uri sponsorizate

Educarea motricitatii persoanelor cu TSA consta, functie de gradul de autism de care este afectata persoana, de cele mai multe ori, in scrierea, rescrierea sau activarea automatismelor psihomotorii de baza si refacerea sinapselor care fac aceste functii ale SNC sa asigure o functionare cat mai aproape de normal a acivitatii cerebrale. 

Automatismele psihomotorii de baza (A.P.B.), sunt functiile de baza care asigura crearea unui comportament psihomotor autonom si tin de aspecte de homolateralitate si heterolateralitate. Fara ameliorarea acestor doua componente ale psihomotricitatii si aducerea lor la la un nivel satisfacator, nu putem aborda eficient procesul de optimizare a capacitatilor coordinative si implicit a abilitatilor motrice. 

Scrierea, rescrierea sau activarea, in unele cazuri, a fondului psihomotor de baza (F.P.B.) prin introducerea, in prima faza, a unor automatisme este o conditie sine-qua-non a lungului proces de recuperare. 

Pe baza F.P.B. putem construi un comportament psihomotor adaptativ care poate aduce persoana cu T.S.A. in punctul in care va putea initia activitati motrice voluntare si corect raportate contextului in care se afla.