Supraincalzirea copilului: cauze, prevenire si tratament


2691 vizualizari
Supraincalzirea copilului: cauze, prevenire si tratament
Link-uri sponsorizate
Supraincalzirea, cunoscuta si sub denumirile de soc caloric sau insolatie, reprezinta un tip de accident des intalnit in cazul unei atmosfere prea calde. Daca discutam despre un nou-nascut sau sugar, atunci trebuie sa spunem ca supraincalzirea ori socul caloric se poate produce foarte usor si rapid.

Cauzele supraincalzirii

Mediul inconjurator este un principal factor. Temperatura ridicata din mediul inconjurator ori excesul de imbracaminte si lipsa de lichide, toate acestea pot conduce spre supraincalzirea copilului.

Temperatura exterioara, mai ales in perioada verii, este un element ce duce usor la cresterea temperaturii corpului mai ales daca cel mic este plimbat in brate ori in carucior, fara a purta o palariuta care sa il protejeze de razele soarelui.

Copiii nu trebuie lasati in automobile cu geamurile inchise si, cu atat mai mult, nu trebuie lasati singuri in automobile sub nici o forma. 

Temperatura dintr-o masina poate depasi usor in timpul verii 40 de grade Celsius, temperatura imposibil de suportat de corpul unui bebelus.

Nu asezati patutul copilului langa o sursa de caldura. Acest lucru nu este recomandat nici in sezonul rece. Caldura trebuie sa fie ambientala si nu directa.

Cum prevenim supraincalzirea copilului?

Medicul de familie, inca de la prima vizita la nou-nascut acasa, va face tot posibilul sa convinga parintii ca temperatura optima din camera copilului trebuie sa fie in jur de 20 de grade Celsius. Patutul copilului, asa cum am mai spus mai sus, nu se asaza langa calorifer ori alta sursa de incalzire.

Daca este cazul de copil cu febra, atunci acesta va primi mai multe lichide decat de obicei pentru a preveni deshidratarea si va fi imbracat mai usor si cu mai putine articole vestimentare. Nu folositi sticle cu apa calda.

Cum recunoastem supraincalzirea copilului?

Atentia parintilor poate fi atrasa prin faptul ca temperatura copilului este de 39-40 de grade Celsius iar acesta refuza mancarea ori mananca dar foarte putin.

Pielea copilului este rosie, calda si congestionata, adesea fiind acoperita de transpiratie. 
De multe ori copilul este agitat, tipa si se misca neincetat. Un alt element care ne poate duce cu gandul la supraincalzire este setea intensa a copilului.

Primele dumneavoastra actiuni sunt de indepartare a copilului de sursa de caldura: soare, calorifer sau orice alta sursa de caldura din jur, dezbracarea copilului pana la un nivel lejer si aport de lichide.

Semnele unei supraincalziri grave ce necesita un drum la spitalul de copii este dat de uscaciunea limbii, deprimarea fontanelei si afundarea ochilor in orbite. Nu stati pe ganduri, mergeti de urgenta la spital. Veti putea observa efectele supraincalzirii prin faptul ca, daca apucati pielea copilului cu doua degete, dupa eliberare, cuta persista.

Tratamentul in cazul supraincalzirii

Primul pas este sa mutati copilul intr-o camera racoroasa, bine ventilata.

Dezbracati copilul complet si introduceti-l intro apa cu 2 grade Celsius mai joasa decat temperatura corpului copilului, temperatura pe care o veti masura rectal. Baia va fi racita progresiv.

Administrati-i lichide. Pe langa ceai indulcit puteti sa ii dati si apa usor sarata, adaugand 2-3 grame de sare la 1 litru de apa. Puteti sa ii administrati si un supozitor cu paracetamol.

Daca cel mic este puternic deshidratat, mergeti de urgenta la spital.