Sindromul SturgeWeber


6108 vizualizari
Sindromul SturgeWeber
Link-uri sponsorizate
Sindromul Sturge-Weber este o boala congenitala ale carei cauze si incidenta nu se cunosc.
Printre caracteristicile bolii se numara un hemangiom capilar facial ( denumit "pata de vin"), un angiom venos a leptomeningelui si un angiom coroidal.

"Pata de vin" este prezenta in majoritatea cazurilor, ocupand suprafete ale fetei si capului, iar rar si alte parti ale corpului.
Aceasta "pata" variaza in marime si culoare de la roz deschis la violet inchis. Ea este cea care cauzeaza calcifierea si atrofierea tesutului creierului. Alte simptome ale acestei boli sunt crizele de epilepsie, hemipareza, retard in dezvoltare si glaucom.

Sindromul poate fi unilateral sau bilateral ( afectand ambele parti ale creierului). Fiecare bolnav este un caz unic ( prezintand in masuri diferite caracteristicile sindromului) si trebuie tratat in consecinta.

Tratamentul consta in medicamente anticonvulsivante, care au rolul de a scadea numarul si intensitatea crizelor epileptice. De asemenea, se pot folosi interventii chirurgicale cu laser pentru eliminarea partiala sau totala a tesutului afectat sau in cazurile severe de glaucom .

Avand in vedere ca dizabilitatea mintala este unul dintre simptomele cele mai importante ale acestei boli, este indicat ca acestor persoane sa li se ofere sprijin educational de la personal specializat.
De asemenea, se mai recomanda exercitii de kinetoterapie pentru persoanele care sufera de slabire a muschilor.