Scarlatina la copii: simptome, tratament si poze


22035 vizualizari
Scarlatina la copii: simptome, tratament si poze
Link-uri sponsorizate

Cum se transmite scarlatina?

Inainte de toate trebuie inteles modul prin care se produce aceasta boala. Spre deosebire de alte boli contagioase ale copilariei, scarlatina nu este produsa de un virus ci de o bacterie si mai exact de streptococul hemolitic.

Acest microb traieste in interiorul cailor nazale dar si in gatul celor care au luat scarlatina. Scarlatina se transmite in general prin contactul dintre un bolnav sau purtator si persoana receptiva. Microbul se transmite de la o persoana la alta in timpul unei discutii, daca bolnavul ori purtatorul stranuta sau rade imprastiind secretii din gat ori nas ori chiar prin picaturi de saliva aruncate inspre persoana receptiva.

Scarlatina este o boala foarte contagioasa si se poate raspandi ca o adevarata epidemie in colective de copii, cum ar fi o clasa, la scoala. Acesta este motivul pentru care bolnavul de scarlatina va fi tratat acasa, izolat de persoanele sanatoase din colectivul din care face parte.

Incubatia scarlatinei dureaza intre 2 si 7 zile si nu prezinta simptome speciale.

Invazia scarlatinei este destul de scurta, durand intre 12-6 de ore. Boala, ca si altele asemanatoare ei, debuteaza brusc cu febra mare, 38-40 de grade Celsius. Copiii mici prezinta si varsaturi iar scolarii mari acuza, de obicei, frisoane. Copiii cu varste mai mari acuza dureri de cap si burta, dureri vii in gat, nu pot inghiti, sunt destul de agitati si, in cazuri mai grave, chiar delireaza.

Enantemul sau angina scarlatinoasa se poate descrie prin faptul ca fundul gatului este foarte rosu, amigdalele sunt rosii si marite, avand uneori si depozite de puroi. Limba are varful rosu si este incarcata. Ganglionii din jurul gatului vor fi mariti si destul de durerosi la pipait.

Eruptia scarlatinei, cunoscuta si ca exantemul scarlatinos apre de obicei la 24-36 de ore dupa debutul bolii. Va aparea mai intai in zona coatelor, in regiunea inghinala, la axile si in partile laterale ale trunchiului si gatului.

In general, scarlatina ramane mai accentuata in zonele in care a aparut prima data. Eruptia este intinsa pe suprafete mari, rosie. Pielea afectata este aspra la pipait, asemanatoare pielii de gaina.

Ca si evolutie, scarlatina are o eruptie ce se generalizeaza in 2-3 zile, dupa care stagneaza pentru urmatoarele 1-2 zile si in alte urmatoare 2 zile descreste. Totalul zilelor eruptiei este de 5-7 zile. 

Scarlatina are si o perioada de descuamare. Astfel, dupa ce dispare eruptia de pe piele, pe fata si trunchi vor aparea scuame mici. Urmeaza descuamarea (cojite de piele ce se desprind de corp) pe talpi si picioare, avand o dimensiune mai mare decat pe fata si trunchi.

Complicatiile scarlatinei


In cazul scarlatinei, complicatiile apar mai ales in cazul scarlatinelor nediagnosticate la timp. De obicei apar la inceputul bolii sau in timpul celei de-a treia saptamana a bolii. Poate aparea otita ce are, de obicei, o evolutie spre supuratie. O alta complicatie a scarlatinei este reumatismul scarlatinos ce poate fi precoce sau tardiv.

Tratamentul scarlatinei


In cazul scarlatinei, tratamentul cel mai eficient este penicilina. Daca cel mic este alergic la penicilina, se poate utiliza eritromicina.
In primele 10 zile se recomanda repausul total la pat. Copilul trebuie sa ramana in casa intre 14-21 de zile si va fi supravegheta de medicul de familie ori de pediatru.