Saptamana 39 de sarcina : de ce sa nu nasti inainte de aceasta saptamana


19762 vizualizari
Saptamana 39 de sarcina : de ce sa nu nasti inainte de aceasta saptamana
Link-uri sponsorizate
Sunt o multime de motive pentru care medical ginecolog nu doreste sa iti faca cezariana atunci cand vrei tu. Mai exact, exista o multime de factori care indica faptul ca este mult mai bine sa nasti dupa saptamana 39 de sarcina decat inainte, la cerere. Natura trebuie sa isi urmeze cursul insa moda face ravagii.

Spre exemplu, intre 1990 si 2006, in America, s-a observat o crestere cu 50% a nasterilor intre 37 si 38 de saptamani de sarcina. In acest interval, gravidele si-au exprimat clar dorinta de a naste la cerere, impotriva recomandarilor medicilor. O spunem de la bun inceput, nu este o idee buna sa nasti atunci cand vrei tu ci cand iti recomanda medicul, atat pentru tine cat si pentru bebelus.

NASTERE NATURALA VS NASTERE LA CERERE


Haide sa aruncam o privire la motivele afirmatiei de mai sus. In cadrul unei sarcini absolut normale, fara evenimente negative (caci noi pe acestea le luam in calcul mai sus si in cadrul acestui material), este ideal atat pentru mama cat si pentru copil ca acesta din urma sa ramana in uter cel putin 39 de saptamani. S-au inregistrat multe probleme de sanatate ale bebelusilor nascuti la cerere inainte de saptamana 39 de sarcina.

Dovezile stiintifice, venite din partea medicilor, arata clar ca intre 37 de saptamani de sarcina si saptamana 39 de sarcina fatul trece printr-un moment critic al dezvoltarii sale. Aceste modificari se localizeaza la nivelul creierului, plamanilor si ficatului care cresc intr-un ritm accelerat. Nasterea mai devreme l-ar impiedica sa finalizeze aceste modificari. Daca este o sarcina cu probleme si medicul recomanda nasterea din motive medicale, este in regula, altfel este TOTAL NERECOMANDAT!

Stiai, de exemplu, ca in intervalul 35-39 saptamani de sarcina, creierul bebelusului se dubleaza ca marime?

CARE SUNT RISCURILE NASTERII INAINTE DE 39 DE SAPTAMANI DE SARCINA ?


Copiii nascuti inainte de 39 de saptamani de sarcina au un risc mai mare cu 20% decat ceilalti copii, nascuti dupa 39 de saptamani, sa ajunga la terapie intensive. Complicatiile ce pot aparea sunt la nivelul respiratiei, a alaptarii si a temperaturii corpului. Totodata, studiile arata ca acesti copii au un risc mai mare cu 5% sa se nasca cu diferite diformitati sau cu membre ori organe incomplet dezvoltate.

Riscul unei morti subite pana la varsta de 1 an este cu 50% mai mare la copiii nascuti la cerere, inainte de saptamana 39 de sarcina. Merita acest risc? CLAR NU!!!

CE RISCA GRAVIDA ?


Ce riscuri sunt in cazul mamei care naste la cerere? Ei bine, nasterea inainte de 39 de saptamani de sarcina prezinta o multime de riscuri pentru viitoarea mamica, printre care depresie postnatala intr-un grad mai ridicat decat cele care nasc la termen, contractii mai puternice si mai dese, nevoia unei cezariene care, implicit, prezinta riscuri multiple.

Ce este de facut? Daca nu exista o problema medicala care sa solicite nasterea la cerere, inainte de cele 39 de saptamani de sarcina minimum, iti recomandam sa lasi medicul sa decida cand este cel mai bine sa nasti. La urma urmei, nu suntem toti doctori, avocati sau presedinti si este tare bine ca este asa, altfel nu am mai fi avut loc de asa-zisi specialisti care ar fi creat un dezastru.

De ce este bine sa nasti dupa saptamana 39 de sarcina