Sangerarile intre menstruatii


7778 vizualizari
Sangerarile intre menstruatii
Link-uri sponsorizate
Sangerarea in afara fluxului menstrual se numeste sangerare uterina disfunctionala sau metroragie. Aceasta poate surveni la ovulatie sau in orice alta zi a ciclului menstrual, putand fi cantitativ mica, doar cateva picaturi, sau abundenta.
Sangerarile in afara ciclurilor menstruale ca si menstruatiile abundente nu sunt deloc neobisnuite la fetele tinere, care au [Sangerarile intre menstruatii] menstruatie de putin timp, sau la femeile care se apropie de menopauza.

Se poate intampla ca ovulatia sa nu aiba loc in fiecare luna, iar atunci cand are lor nu este produs suficient progesteron care sa stabilizeze mucoasa uterina in a doua jumatate a ciclului menstrual. Daca insa sangerarile apar dupa regularizarea ciclurilor menstruale (ciclul menstrual are durata relativ agala de la o luna la alta) sau cu mult inainte de intrarea la menopauza, adresati-va medicului, caci este posibila existenta unei patologii.


Pot duce la sangerari intermenstruale :

- Metodele de contraceptie bazate pe tratament hormonal (contraceptive etc.),
- Utilizarea steriletului,
- Oboseala psihica,
- Anumite medicamente (cum ar fi anticoagulantele),
- Fluctuatii ale nivelului hormonal
- Cancerul ginecologic (de col uterin, ovarian etc.).

Cand este periculoasa sangerarea intre menstruatii?

Atunci cand vorbim despre endometrioza, adenomioza, fibroame sau polipi, inflamatia pelviana, sarcina extrauterina, avort incomplet sau cancer (in special cancer uterin). Incidenta cancerului uterin sau de endometru este mai mica insa decat cea a cancerului mamar, iar la femeile tinere este destul de rar intalnit.

Investigatii si tratare

Medicul iti va recomanda cel mai probabil investigatii de tipul:

- Analize de sange
- Ultrasunete transvaginale
- Biopsie endometriala
- Histeroscopie
- Colposcopie

Nu astepta rezultatele la analiza secretiei pentru a te duce la medic, ci mergi imediat ce ai suspiciuni. Obtine urgent o trimitere in cazul in care sangerarea intermenstruala este persistenta desi rezultatele analizelor nu releva anormalitati.