Sanatatea dentara la femeile insarcinate


3726 vizualizari
Sanatatea dentara la femeile insarcinate
Link-uri sponsorizate
In timpul sarcinii, se produc o serie de modificari, ce pot influenta, inclusiv, sanatatea orala. Din cauza unei igiene dentare deficitare si a lipsei de ingrijire a cavitatii orale, pot aparea probleme stomatologice serioase, ce pot afecta chiar si dezvoltarea fatului. In perioada sarcinii, mecanismele de aparare ale organismului mamei sunt usor diminuate, iar modificarile hormonale pot duce la o predispozitie accentuata catre inflamarea gingiei.

Aparitia cariilor este cauzata de o igiena dentara precara. Sangerarile gingivale pot determina gravida sa evite spalatul pe dinti si astfel placa bacteriana nu este indepartata, crescand si depunerile de tartru ceea ce favorizeaza aparitia cariilor. 

Cele mai multe tratamente stomatologice pot fi efectuate in timpul sarcinii. Anestezia locala stomatologica nu are contraindicatii in aceasta perioada. Radiografiile dentare, daca sunt necesare, pot fi efectuate cu precautii.
Educatia viitoarelor mame despre nutritia corecta si adecvata starii lor de gravidie este foarte importanta, astfel vor reduce cantitatea de zaharuri consumate, precum si prevenirea depunerii placii dentare.

Viitoarele mame sunt sfatuite sa nu foloseasca aceleasi ustensile cu altcineva, pentru prevenirea transmiterii bacteriilor responsabile de carierea dintilor. Se stie ca femeile gravide sunt foarte sensibile in aceasta perioada, de aceea masurile de precautie trebuie sa se dubleze cand vine vorba de sanatatea lor si a bebelusilor lor.