Rujul - lucruri pe care nu le stiai despre ruj


9851 vizualizari
Rujul - lucruri pe care nu le stiai despre ruj
Link-uri sponsorizate
Folosesti ruj in fiecare zi dar nu cred ca stii istoria rujului pe de-a-ntregul. De aceea iti vom prezenta lucruri despre ruj putin sau chiar deloc stiute de publicul feminin!

Rujul

este un produs cosmetic ce contine pigmenti, uleiuri, diferite tipuri de ceara si emolienti care adauga culoare, textura si protectiei buzelor. Desigur, dupa cum stii deja, exista o multime de tipuri de rujuri in lume iar rujul a fost folosit inca din antichitate.

In antichitate, femeile din Mesopotamia au fost probabil primele care au inventat si au folosit rujul, in urma cu aproape 5.000 de ani. DA, rujul exista de mai bine de 5.000 de ani. Se pare ca initial ele zdrobeau pietre pretioase si isi impodobeau cu ele fetele, in special buzele si zona ochilor. In intervalul 3000 - 1500 inainte de Hristos, femeile isi decorau buzele cu o substanta rosie. Din pacate, uzul acelor substante in zona gurii a dus la multe cazuri de imbolnavire.

De altfel, in timpul domniei reginei Elizabeta I, era la moda sa ai buzele foarte rosii si fata foarte alba. Asa era moda pe atunci. Rujul se producea din ceara de albine colorata in rosu cu diferite substante din plante. Desi acum orice femeie poate folosi ruj, pe atunci doar doamnele din inalta societate si actorii puteau sa utilizeze rujuri.

Un lucru absolut incredibil: in Anglia, in 1770 a fost propusa o lege aberanta care spunea ca o casatorie putea fi anulata daca sotia ar fi folosit vreodata, inaintea casatoriei, machiaj.

Daca in timpul domniei reginei Elizabeta I era ok sa folosesti ruj, in secolul al 19-lea era un fapt degradant si uzul rujului si al altor farduri era asociat unei paturi sociale de jos. Abia incepand cu anul 1921 a inceput sa se schimbe aceasta conceptie care s-a extins si in Europa iar femeile au inceput sa utilizeze rujul fara rezerve si fara temeri.