RH ul negativ si sarcina


3588 vizualizari
RH ul negativ si sarcina
Link-uri sponsorizate

Antigenul D sau factorul Rh determina clasificarea eritrocitelor in doua tipuri: eritrocitele care prezinta factor Rh si atunci ele se numesc Rh pozitive si eritrocite care nu prezinta factor Rh, fiind Rh negativ.
Cu tot tamtam-ul legat de protectia gravidelor si a copiilor, stam inca prost la capitolul prevenire. RH-ul negativ al unei viitoare mamici este un exemplu in acest sens. Vaccinurile nu sint inca disponibile in toate spitalele romanesti.
In jur de 15% din populatie are RH-ul negativ, iar in anumite situatii, femeile cu un astfel de RH prezinta riscul de a avea probleme. Prima sarcina nu este in pericol, deoarece in singele mamei se formeaza anticorpi care nu ii dauneaza fatului - acestia neputind traversa placenta.
Daca la prima sarcina (fie ca se incheie cu nasterea copilului, fie ca se intimpla ca sarcina sa fie intrerupta) femeia nu este vaccinata, urmatorii copii risca sa aiba probleme. Astfel, printre primele analize pe care trebuie sa le faca o femeie insarcinata sint cele pentru stabilirea RH-ului. Daca acesta este negativ, sarcina trebuie urmarita atent de un specialist pentru a preveni riscurile la care e expus fatul: de la anemie, pina la retard psihic, motor si chiar moartea copilului.

Ce este incomptibilitatea de Rh?Incompatibilitatea de Rh apare atunci cand o femeie cu Rh negativ ramane insarcinata cu un barbat care are Rh pozitiv. Deoarece factorul Rh este mostenit intotdeauna de la tata, fatul va avea tot Rh pozitiv. In aceasta situatie, organismul mamei incepe sa produca anticorpi (anticorpi anti-D) impotriva globulelor rosii ale fatului, hematiile fatului sunt distruse si astfel apare anemia hemolitica a fatului.
In timpul sarcinii, dar mai ales in timpul nasterii, celulele sangvine Rh pozitiv ale fatului care sunt considerate “straine” de catre organismul gravidei, pot patrunde in circulatia acesteia, organismul ei incepe sa fabrice anticorpi si astfel se produce fenomenul de “sensibilizare”.
La prima nastere nu apar probleme, deoarece organismul mamei produce lent si in cantitate mica anticorpii, dar dupa nastere mama continua sa produca anticorpi tot restul vietii, iar la nasterile ulterioare raspunsul anticorpilor se va declansa precoce si rapid.
Daca inainte de prima sarcina cu un copil cu Rh pozitiv apare un eveniment care sensibilizeaza organismul matern (transfuzii de sange cu Rh pozitiv, avort spontan sau intrerupere de sarcina, manevre medicale invazive in timpul sarcinii, care determina patrunderea sangelui fetal in sistemul circulator al mamei) atunci raspunsul anticorpilor va actiona rapid, determinand anemia fatului.

Vaccinarea in situatii specialeCe se obtine prin aceasta vaccinare? In circulatia sangvina se introduc hematii RH pozitive, astfel incit la viitoarea sarcina femeile nu-si vor mai "ataca propriul copil". Obligatoriu, vaccinul trebuie facut atunci cind se pune in contact singele fatului cu cel al mamei (adica imediat dupa chiuretaj sau dupa nastere, daca s-a constatat ca RH-ul copilului este pozitiv), si nu la urmatoarea sarcina.
Gravidele cu RH negativ trebuie monitorizate atent si la prima sarcina, chiar daca riscul de complicatii este mic. Exista posibilitatea ca si la prima sarcina sa apara accidente, in cursul carora globulele rosii ale copilului (hematiile) sa intilneasca singele matern. Sistemul imunitar al mamei va reactiona, considerind hematiile copilului un corp strain, va fabrica anticorpi si va trece la "atac". Specialistii recomanda vaccinarea in caz de incompatibilitate cu partenerul (mama are RH-ul negativ, iar tatal - pozitiv) si daca apar singerari in trimestrul I sau II de sarcina, daca intervine un avort spontan, dezlipire de placenta, sarcina extrauterina, inainte de o procedura de ecografie interventionala (amniocenteza).

Tratamente pentru incompatibilitatea de RHMedicul ginecolog care urmareste gravida trebuie sa puna la punct o strategie, ce difera de la caz la caz si care poate include: o investigatie care urmareste determinarea de anticorpi anti-RH la inceputul sarcinii, apoi in saptamina a 28-a, iar in cazul unor teste pozitive se fac dozari lunare de anticorpi; prelevarea de celule de la fat, pentru a afla masura in care a fost afectat de anticorpii mamei (amniocenteza) etc. Daca medicul considera ca viata copilului este in pericol, se poate declansa prematur nasterea, daca viitorul bebelus are peste 32-34 de saptamini, iar daca este mai mic i se face transfuzie sangvina intrauterina. Toate aceste tehnici sint cunoscute si aplicate si de medicii romani.