Rectocolia hemoragica


1642 vizualizari
Rectocolia hemoragica
Link-uri sponsorizate
Este o boala inflamatorie nespecifica, cu caracter ulcerativ-purulent, localizata de preferinta in regiunea recto-sigmoidiana, dar care poate sa cuprinda colonul in intregime.
Varsta la care apare cel mai frecvent se situeaza intre 24 - 45 de ani, dar poate surveni si inainte de 20 sau peste 50 de ani. Apare in aceeasi masura la ambele sexe.

Simptome:

Principalul simptom este aparipa emisiilor rectale, in general frecvente (pana la zece scaune pe zi), de mucus si de sange. Acestea sunt insotite adesea de dureri abdominale, de tulburari ale tranzitului digestiv, de febra si de o alterare a starii generale. Colonoscopia permite sa se evalueze intinderea leziunilor si practicarea unor prelevari de tesuturi. Boala evolueaza in pusee din ce in ce mai grave si mai frecvente.

Tratament:

Tratamentul medical - sunt utilizate antispastice, pansamente intestinale, cicatrizante, corticoizi. Se administreaza sulfamide cu tropism intestinal, antibiotice pentru tratamentul puseurilor infectioase. Corticoizii se administreaza pe cale orala in doze moderate, cu precautie pentru ca pot creste riscul perforatiei si infectiei. Corticoizii reprezinta medicamentele cele mai eficiente.

Tratamentul chirurgical - este necesar in aproximativ 10% din cazurile de rectocolita. In principal se adreseaza formelor supra acute care nu raspund la tratamentul medical si formelor complicate cu perforatii sau dilatatie de colon. In formele cronice cu recaderi frecvente si raspuns slab la tratamentul medicamentos se impune colectomie, o masura terapeutica de electie. Colectomia trebuie sa fie totala, chiar si in formele aparent localizate. Rectul este atins aproape intodeauna. Se recomanda ablatia rectului.