Radiatiile in timpul sarcinii


4426 vizualizari
Radiatiile in timpul sarcinii
Link-uri sponsorizate
Mamica in timpul sarcinii trebuie sa evite razele X sau radiatiile ionizante folosite in explorarile diagnostice medicale sau dentare. E bine sa evitati lucrul in zone in care nivelurile de radiatii pot fi ridicate.


Acest lucru este foarte importanta mai ales in primul trimestru de sarcina, deoarece radiatiile interfereaza cu diviziunea celulara si dezvoltarea organelor.


Iradierea in scop diagnostic necesita o cantitate de radiatii mult mai mica decat radioterapia, utilizata in tratamentul cancerului.

Riscul total de malformatii la bebelusii expusi la o singura iradiere in scop diagnostic in primele 4 luni este atat de mic incat nu este incadrat in categoria factorilor de risc de catre specialistii in medicina. Astazi, radiografiile se efectueaza mult mai rar, fiind inlocuite de ecografii,mult mai sigure si care servesc acelorasi scopuri.

In cazul in care vi se sugereaza sa faceti o radiografie, intrebati-va medicul daca informatiile necesare nu pot fi obtinute si prin alte metode mai sigure, precum ecografia, rezonanta magnetica nucleara, sau tomografia computerizata, ce implica doze de radiatii semnificativ mai scazute.