Raceala Diverse modalitati de tratare


4905 vizualizari
Raceala  Diverse modalitati de tratare
Link-uri sponsorizate

Raceala este o infectie virala cauzata de unul dintre cei peste 200 de virusi, de care un adult sufera de cel putin doua sau trei ori pe an. Putem raci oricind in timpul anului, dar sintem mai expusi la raceli toamna si iarna. Copiii mici racesc de sase pina la sapte ori pe an. Acest lucru este normal de vreme ce infectiile respiratorii sint extrem de des intilnite pe tot parcursul vietii noastre. Totusi, daca sinteti un impatimit al imbunatatirii conditiei fizice si duceti o viata activa, o raceala obisnuita poate deveni un impediment.
Cum se poate contracta o raceala
Probabilitatea de a contracta o raceala dupa expunerea la un virus depinde de cit de puternic este sistemul imunitar al fiecarei persoane expuse. Cu cit sistemul imunitar este mai puternic, cu atit mai mici sint sansele de imbolnavire. Sistemul nostru imunitar depinde de mai multi factori, cum ar fi virsta, fumatul, stresul, alimentatia precara si un somn deficitar. Totusi, studiile recente au scos in evidenta faptul ca exercitiile fizice pot sa ajute la o functionare mai buna a sistemului nostru imunitar.
Simptomele racelii
- nas infundat 
- ochi rosii
- stranut
- durere de git
- tuse seaca
- dureri de cap
- dureri in tot corpul
- febra scazuta
- oboseala sau o senzatie de sfirseala
Cum putem preveni o raceala
  O alimentatie rationala, un somn suficient si o conditie fizica buna ne mentin un sistem imunitar puternic, pregatit sa ne apere de posibilii microbi nocivi. 
  Este necesar sa va spalati frecvent si bine pe miini pentru a reduce posibilitatea raspindirii virusului.
  Trebuie sa evitati pe cit posibil contactul miinilor cu nasul, ochii si gura; de asemenea, cind tusim sau stranutam trebuie sa ne acoperim gura, pentru a evita imprastierea microbilor. 
  Trebuie sa evitati pe cit posibil contactul direct cu persoanele racite.
  Fumatorii trebuie sa se lase de fumat.
Exercitiile fizice reprezinta un atu pentru realizarea armoniei personale
Sistemul nostru imunitar este automatizat; de aceea nu este nevoie sa-l pornim si sa-l setam pentru indeplinirea anumitor functii de aparare a organismului. In momentul in care un virus sau o bacterie intra in organism, sistemul nostru imunitar devine activ pentru a contracara atacul violent al microbilor. Desi este o functie automata a organismului, eficacitatea acestui sistem poate fi marita sau micsorata prin imbunatatirea conditiei fizice. Studii recente au aratat ca persoanele iubitoare de miscare racesc sau se imbolnavesc mult mai rar decit persoanele sedentare, pentru ca antrenamentul fizic moderat, dar practicat cu regularitate duce la citeva schimbari pozitive ale sistemului imunitar. Exercitiile fizice determina celulele imunitare sa circule prin organism mult mai rapid si astfel sa devina mult mai puternice pentru a anihila intr-un mod si mai eficient bacteriile si virusii. Cind nu mai practicam un efort fizic sporit, celulele imunitare isi reiau activitatea normala in numai citeva ore. Asa ca persoanele care executa cu regularitate exercitii fizice cu un grad de dificultate moderat, cum ar fi alergatul usor sau mersul pe jos intr-un ritm vioi, sint mult mai protejate de a se expune la posibilele infectii cum ar fi racelile, iar sistemul lor imunitar este antrenat pe o perioada mai lunga de timp.
Exercitiile fizice si raceala
Daca sinteti racit sau aveti alte semne de gripa, febra sau dureri musculare, atunci cel mai bine este sa va stimulati sistemul imunitar prin efectuarea citorva exercitii fizice cu un grad de dificultate moderat, cum ar fi mersul pe jos. Totusi, trebuie evitate exercitiile fizice cu un grad de dificultate sporit, pina cind nu sinteti complet vindecati si toate simptomele bolii au disparut.
Daca sinteti un impatimit al exercitiilor fizice sau un adevarat atlet, trebuie sa luati in consideratie urmatoarele lucruri legate de sanatate si sistemul imunitar:
  Sistemul nostru imunitar depinde de alimentatie, asa ca, pentru a tine bolile departe de noi, trebuie sa consumati o hrana echilibrata.
  Daca sinteti supraponderali, incercati sa scapati de kilogramele in plus, dar evitati sa faceti acest lucru printr-un regim rapid. Retineti ca alimentatia cu un aport scazut de calorii, regimurile de lunga durata si cele rapide influenteaza negativ eficacitatea sistemului nostru imunitar. Plus ca nu este deloc benefic pentru sistemul nostru imunitar sa ne supunem in acelasi timp unui regim alimentar drastic si unui antrenament fizic istovitor. 
  Trebuie sa dormiti suficient si bine. Lipsa de somn sau somnul insuficient sint daunatoare sistemului nostru imunitar.
  In ceea ce priveste antrenamentul fizic in timpul unei raceli, nu trebuie sa exagerati. Trebuie sa lasati la o parte pe cit posibil antrenamentele riguroase. In astfel de perioade, organismul nostru trebuie sa se recupereze si daca nu aveti acest lucru in vedere, veti obtine rezultate negative. Exista o anumita limita in recuperarea unui organism slabit si daca o depasiti, va puteti imbolnavi si mai rau.
Cum se trateaza o raceala
  Odihna si consumul mare de lichide sint extrem de importante pentru tratarea unei raceli. 
  Prescrierea anumitor produse farmaceutice ajuta numai la diminuarea simptomelor unei raceli.
  Analgezicele ajuta la eliberarea durerilor din tot corpul sau a celor de git si reduc febra (ele trebuie luate numai la recomandarea doctorului sau a farmacistului).
  Expectorantele ajuta la descongestionarea pieptului si la curatarea mucoaselor (de asemenea, ele trebuie luate numai la recomandarea doctorului sau a farmacistului).
  Decongestivii nazali ajuta la desfundarea nasului (ei trebuie folositi numai la recomandarea doctorului sau a farmacistului).
  Medicamentele de tuse ajuta la indepartarea tusei uscate (acestea trebuie luate numai la recomandarea doctorului si a farmacistului).
  Antihistaminicele au efect pentru vindecarea nasului infundat si a ochilor inlacrimati (medicamentele de acest gen trebuie luate numai la recomandarea doctorului si a farmacistului).
  Antibioticele nici nu vor preveni o raceala si nici nu vor trata simptomele sale. 
Concluzie
Asa ca trebuie sa nu mai consideram banala si frecventa raceala un adevarat blestem ce ne urmareste si sa o tratam apelind fie la mijloacele traditionale, fie la tratamentele alternative sau sfaturile bunicii,  care ne sfatuieste sa luam lucrurile ca atare, cu calm si sa nu omitem sa observam lumea din jur, pentru ca viata exista in tot ceea ce ne inconjoara si merita sa acordam atentie fiecarui detaliu din jur.