Poliomielita


2702 vizualizari
Poliomielita
Link-uri sponsorizate
Boala virala acuta provocata de un enterovirus, poliovirusul, care distruge neuronii motori ai coarnelor maduvei spinarii si nucleii motori ai nervilor cranieni, provocand o paralizie a muschilor inervati de acesti neuroni. Se transmite pe cale fecal-orala sau respiratorie si invadeaza sistemul nervos central, putand determina paralizii flasce la nivelul membrelor uneori ireversibile, fiind o boala invalidanta.
Cu toate ca in multe cazuri infectia este asimptomatica sau produce doar forme usoare, exista si cazuri foarte grave, in care prin afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia muschilor respiratori si deces. Este o boala epidemica si contagioasa, afectand mai ales copiii sub varsta de 5 ani, singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica.

Semne si simptome:

Inceputul bolii este marcat, dupa o incubatie de 4 zile (adesea vara sau toamna), printr-o stare infectioasa de tip gripal (tulburari intestinale, curbaturi, febra ridicata, dureri musculare insemnate), prin dureri vii de cap care corespund unei meningite cu lichid cefalorahidian limpede si uneori printr-o retentie de urina.
Simptomele poliomielitei se manifesta totusi diferit de la o persoana la alta.
Durerile musculare sunt foarte intense, paralizia instalandu-se in decursul primei saptamani. Paralizia poate afecta unul sau ambele membre inferioare sau superioare, cat si musculatura toracelui. Vindecarea este mai mult sau mai putin completa, in functie de caz.

Tratament:

Izolarea se face obligatoriu in spital timp de 6 saptamani. Nu exista o medicatie etiologica specifica sau antivirala. Tratamentul poliomielitei se bazeaza pe masuri, care sa previna aparitia leziunilor nervoase in formele neparalitice sau sa previna extinderea lor in formle paralitice prin impunerea unui repaos absolut fizic si psihic si evitarea oricaror traumatisme agravante (injectii intramusculare, punctii, transporturi si examinari obositoare, insolatii).
Metoda de prevenire recomandata copiilor este vaccinarea cu vaccin antipoliomielitic. Sunt disponibile doua feluri de vaccin contra poliomielitei:
- un vaccin cu germeni viu-atenuati, Sabin, care se administreaza pe cale orala
- un vaccin cu germeni omorati, Salk, cu administrare injectabila.