Poliarterita nodoasa


1626 vizualizari
Poliarterita nodoasa
Link-uri sponsorizate
Poliarterita nodoasa este o vasculitate necrotica multisistemica a arterelor musculare medii si mici in care implicarea vaselor renale si viscerale este caracterizata.
Poliarterita nodoasa este o vasculita care afecteaza in special arterele medii si mici, mai ales in zona de bifurcatie sau ramificari. Leziunile sunt segmentare, sunt prezente arii de tesut sanatos intre cele afectate.
Initial afectarea patogenica cuprinde peretele arterial, care este infiltrat cu polimorfonucleare in intreaga grosime a acestuia. In unele cazuri infiltratul se poate extinde extravascular. Poate exista necroza fibrinoida ce poate cuprinde toata grosimea peretelui.
Este afectata lamina elastica interna. De asemenea sunt afectate si celulele endoteliale, care favorizeaza aparitia de tromboze locale.

Simptomele caracteristice includ :febra, oboseala, slabiciune, scadere ponderala si durere articulara si musculara severa. Poate afecta numeroase organe si sisteme , dar cel mai adesea tinteste articulatiile, pielea, tractul digestiv ,rinichii si inima.

Tratamentul este bazat pe corticosteroizi si imunosupresoare pentru a reduce inflamatia vaselor de singe iar pentru cazuri severe poate fi necesara chirurgia.