Pediculoza pubiana


3401 vizualizari
Pediculoza pubiana
Link-uri sponsorizate
Aceasta afectiune este caracterizata de existenta unor insecte mici, in termeni populari paduchi, care se gasesc pe piele. Boala se transmite cel mai adesea cu ocazia raporturilor sexuale, dar contaminarea se poate face si indirect, prin lenjerie, bai publice, instrumente de pieptanat si barbierit, fiind posibile si localizari extragenitale (barba, mustati, gene, sprancene, axile, coapse, perianal).

Clinic se manifesta prin prurit intens ce determina leziuni de grataj sau inrosirea locului, aparitia unor mici denivelari (papule) sau macule albastre care sunt tipice in locul de hranire al parazitului.

Printre simptome se numara mancarimile puternice in zona pubiana si anala, roseata in zona pubiana, insa timp de aproximativ o luna de zile de la infestare pot sa nu existe aceste simptome.

Daca ne alegem cu aceasta boala trebuie obligatoriu consultat un medic care ne va prescrie un tratament. Acesta trebuie urmat de catre ambii sau toti partenerii sexuali si daca este cazul, de catre alte persoane care intra in contact cu lenjeria si hainele acestora. Din nefericire, paduchii rezista mult timp pe obiecte vestimentare, de aceea este nevoie sa acordam atentie speciala si dezinfectarii lor.