Paralizia faciala


2701 vizualizari
Paralizia faciala
Link-uri sponsorizate
Paralizia faciala este cea mai frecventa din totalul leziunilor nervilor periferici si se poate solda cu deficite motorii importante la nivelul muschilor mimicii, in masticatie si vorbire, precum si cu tulburari de gust si lacrimare.
Semnele ei sunt o asimetrie a fetei atunci cand se afla in repaus, trasaturile fiind deviate de partea sanatoasa. In partea atinsa, fata este atona, comisura buzelor cazuta, santul nazogenian mai putin profund, buzele mai larg deschise si ridurile frontale cazute.
Paralizia faciala este o afectiune ce marcheaza puternic psihicul pacientului, dar si viata sa sociala, familiala, profesionala.
Tratamentul perfuzabil trebuie initiat cat mai rapid, de preferinta in primele 48h de la debutul paraliziei faciale si include cortizon intravenos in doze mari scazute treptat, asociat cu vasodilatatoare, neurotrofice , sub stricta supraveghere a glicemiei, ionogramei si tensiunii arteriale. Scopul sau este de a diminua suferinta neurala produsa de strivirea nervului facial de catre edemul  din canalul osos facial inextensibil. In cazul in care tratamentul perfuzabil da rezultate si deficitul functiei faciale se reduce substantial, se continua tratamentul cortizonic per os pe o durata variabila de 2-3 saptamani, asociindu-se in aceasta etapa si fizioterapia .