Osteoporoza


2464 vizualizari
Osteoporoza
Link-uri sponsorizate
Osteoporoza este o boala  osoasa care demineralizeaza osul, caracterizandu-se prin scaderea densitatii osoase, ceea ce antreneaza un risc crescut de fracturi.

La femei riscul de a suferi o fractura ca urmare a osteoporozei este mult mai mare decat la barbati.

Alimentatia  este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei în special în prima parte a vietii.Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creste aportul de calciu.
In cazul persoanelor adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi.

osteoporoza isi anunta prezenta prin scaderea în înaltime datorata încovoierii spatelui,fracturi osoase. Se poate efectua un  un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti.

Prevenirea si tratamentul osteoporozei constau in  suplimente de calciu si vitamina D, efectuarea de exercitii fizice pentru cresterea masei osoase si intarirea muschilor, evitarea riscului de caderi si administrarea unor medicamente pentru mentinerea masei osoase si stimularea formarii osoase.