Osteomielita


2084 vizualizari
Osteomielita
Link-uri sponsorizate
Osteomielita este o inflamatie concomitenta a osului si a maduvei osoase determinata de o infectie. Este inflamatia osului si a maduvei sale produsa prin infectarea pe calea sangelui (hematogena) cu stafilococul auriu (o bacterie tegumentara) sau alti germeni (pneumococ, colibacil). Boala se poate prezenta sub o forma cronica sau acuta.
Patrunderea bacteriei in organism se face de obicei printr-o lezare a mucoaselor sau a tegumentului, prin mobilizare dintr-un furuncul, panaritiu, plaga infectata sau foliculita. Se intalneste mai frecvent la copii cu varste intre 5 si 15 ani, mai ales la baieti (80% din cazuri).
Oasele cele mai predispuse catre osteomielita sunt tibia, femurul, deci oasele lungi in primul rand la membrele inferioare si mai rar la membrele superioare (humerusul, radiusul si cubitusul). De asemenea mai poate apare uneori chiar si la vertebre.

Osteomielita acuta - este mai frecventa la copii la nivelul oaselor lungi, si este insotita de dureri intense, febra, existenta altor boli.
Osteomielita cronica- poate urma dupa forma acuta si se dezvolta insidios, uneori are drept cauza sifilisul sau tuberculoza.

Tratament:

Tratamentul ar trebui inceput o data cu aparitia primelor dureri, dar din pacate acestea sunt in general neglijate si in consecinta boala apare in faze destul de inaintate.
Tratamentul va incepe prin repaus obligatoriu la pat. Daca exista o reactie la articulatia adiacenta se va aplica aparat ghipsat.
Antibiotilcele pot fi date pentru a preveni inrautatirea infectiei. La un anumit moment pot fi administrate mai multe medicamente. Adesea antibioticele sunt administrate intravenos mai degraba decat pe cale orala. Antibioticele sunt luate pentru cel putin 4-6 saptamani.