Orarul meselor bebelusului


3970 vizualizari
Orarul meselor bebelusului
Link-uri sponsorizate
Fiecare nou-nascut este diferit si, ca si consecinta, orarul meselor sale variaza in functie de necesitatile sale. Evacuarea stomacului dureaza intre 1 si 4 ore, de aici reiesind limite destul de mari ale apetitulului unui nou-nascut.

In primele 4-6 saptamani se va observa ca atat pofta de mancare cat si ratia de hrana in sine a bebelului variaza considerabil.

Sugarul este cel care isi stabileste orarul meselor.  In vreme ce unii militeaza pentru un program liber al alaptarii, altii spun ca ar fi bine sa existe un program strict al meselor bebelusului.

In ultimii 50 de ani, cel putin in Romania, a fost respectat un program de alaptare cu 7 mese in decursul a 24 de ore. Recent, unii pediatri sustin ca 5 mese pe zi ar fi suficiente pentru bebelus.

Este eronat sa consideri ca toti copiii sunt la fel, ca toti au nevoie de exact acelasi program de hranire. Suntem indivizi, deci traim individual, fiecare dintre noi are ceva aparte. Acesta este si cazul sugarilor. 

In medie, vor exista cam 6-8 mese pe zi. Sugarii ne anunta ca le este foame, la sosirea din maternitate, din 3 in 3 ore si unii, mai rar, din 4 in 4 ore. Este bine sa incercati sa respectati pentru inceput programul de hranire din maternitate, recomandat de medicul sectiei de nou-nascuti, intrucat bebelusul este oarecum obisnuit cu acesta. Ulterior il adaptati in functie de necesitatile fiecarui bebelus.

Este bine sa lasati bebelusul sa ceara singur de mancare si sa nu il treziti la ore prestabilite. Spre varsta de 3-4 saptamani este foarte posibil sa inceapa singur sa nu se mai trezeasca in cursul noptii pentru a manca.

Cei care au stabilit un program rigid, din 4 in 4 ore, pentru un copil care, insa, simte ca ii este foame din 3 in 3 ore, fac o greseala teribila si, cand acesta incepe sa planga cerand de mancare, il considera rasfatat. Nu este asa. Copilului ii este doar foame. Lasati copilul sa manance atat cat doreste, cand doreste si, desigur, lasati-l sa doarma intre mese atat cat doreste.

Pe masura ce creste, bebelusul va avea senzatia de foame din ce in ce mai rar. Dupa ce copilul insusi isi stabileste orarul meselor, mamica isi poate rezolva restul treburilor sau se poate odihni in ferestrele aparute. Veti observa faptul ca veti avea ore destul de fixe la care copilul va anunta, prin plansul specific, ca ii este foame!