Omfalocelul


1894 vizualizari
Omfalocelul
Link-uri sponsorizate
Reprezinta o malformatie congenitala caracterizata printr-un defect de inchidere a peretelui abdominal in regiunea ombilicala. Acesta se manifesta printr-o exteriorizare a viscerelor abdominale prin membrana lor, peritoneul. Supravegherea ecografica a fatului permite diagnosticarea unui omfalocel inainte de nastere.
Medicii detecteaza omfalocelul in timpul ecografiei prenatale din timpul trimestrului II si III al sarcinii. In momentul in care este descoperit, se efectueaza pe ecocardiograma care va scoate la iveala anumite anormalitati cardiace ce pot fi asociate cu aceasta afectiune.
Organele exteriorizate sunt acoperite de o membrana-peritoneul. Fata de gastroschizis, peritoneul apara organele de efectul expunerii indelungate la lichidul amniotic si apoi la mediul extern. Totusi daca orificiul este prea mic iar organele sunt in cantitate mare acestea pot suferi leziuni de ischemie prin compresiunea vaselor mezenterice.
Nou-nascutii cu omfalocel intact nu prezinta alte probleme, in afara de hipoplazia pulmonara asociata. Copilul necesita administrare de lichide intravenoase, sacul peritoneal trebuie acoperit cu o membrana neaderenta de Xeroform, apoi acoperit cu Kerlix si pinza Saran. Omfalocelul trebuie sustinut pentru a evita tractiunea excesiva asupra mezenterului.
Copii cu omfalocel gigant pot prezenta afectare respiratorie care necesita suport ventilator prelungit, traheotomie sau decanulare.