Mucormicoza


2038 vizualizari
Mucormicoza
Link-uri sponsorizate
Mucormicoza este o infectie severa si fatala cauzata de fungi din ordinul Mucorales.
Cele mai afectate sunt sinusurile, creierul, plamanii, pielea si sistemul gastrointestinal.
Fungii care apartin ordinului Mucorales implica mucormicoza si sunt distribuiti in mai multe specii, Rhizopus si Rhizomucor reprezentand cea mai frecventa cauza de infectie.
Mucomicoza se intalneste frecvent in ingrasaminte organica si vegetatie aflata in stadiu de descompunere, frunze sau lemn putred.
Ajunsi prin inhalare accidentala in plamanul sanatos, sporii sunt rapid inhibati sa germineze, de catre macrofagele alveolare.
La persoanele susceptibile, sporii germineaza sub forma de hife. Hifele formate se extind implacabil la nivel pulmonar, invadand vasele de sange si tesuturile adiacente. Astfel, apare tromboza, tesuturile se necrozeaza in timp ce fungii continua sa se dezvolte in acest mediu devitalizat.
Nu exista vaccin pentru prevenirea mucormicozei.
Purtati echipament de protectie, manusi, masti pentru filtrarea aerului daca sunteti implicat in contactul cu lemn in descompunere.
Dezinfectati traumatismele survenite dupa contactul cu solul sau lemnul in descompunere si indepartati corpii straini, cum ar fi impuritatile sau aschiile patrunse accidental sub piele.