Micul Print de Antoine de Saint Exupery


5014 vizualizari
Micul Print de Antoine de Saint Exupery
Link-uri sponsorizate
Capitolul I

Odata, pe vremea cand aveam eu 6 ani, am dat peste o poza minunata, intr-o carte despre padurile virgine, numita "Intamplari traite". Infatisa un sarpe boa, care inghitea o fiara salbatica. Iata copia acelui desen.

In cartea, aceea se spunea: "Serpii boa isi inghit prada dintr-o data, fara s-o mai mestece. Pe urma, nu mai sunt in stare sa se miste si dorm intr-una, timp de sase luni, cat tine mistuitul".
M-am gandit atunci indelung la peripetiile din jungla si am izbutit sa fac la randu-mi, cu un creion colorat, primul meu desen. Desenul meu numarul 1. Era asa :
Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie.

Ei mi-au raspuns:
- De ce sa te sperii de-o palarie?
Desenul meu nu infatisa o palarie. Infatisa un sarpe boa care mistuia un elefant. Am desenat atunci sarpele boa pe dinauntru, pentru ca astfel sa poata pricepe si oamenii mari.Ei au intotdeauna nevoie de lamuriri. Desenul meu numarul 2 era asa:
Oamenii mari m-au sfatuit sa le las incolo de desene cu serpi boa, fie intregi, fie spintecati, si sa-mi vad mai degraba de geografie, istorie, de aritmetica si de gramatica. Asa s-a facut ca am parasit, la varsta de 6 ani, o stralucita cariera de pictor. Nereusita cu desenul meu numarul 1 si cu desenul meu numarul 2 imi taiase orice curaj. Oamenii mari nu pricep singuri nimic, niciodata, si e obositor pentru copii sa le tot dea intr-una lamuriri.

Astfel ca a trebuit sa-mi aleg alta meserie si am invatat sa conduc avioane. Am zburat mai pretutindeni in lume. Iar geografia, ce e drept, mi-a fost de mare ajtor. Puteam, dintr-o data, sa deosebesc China de Arizona. Lucru foarte folositor, daca te-ai ratacit in timpul noptii.

Asa ca eu, de-a lungul vietii mele, am avut o sumedenie de legaturi cu o sumedenie de oameni seriosi. Mi-am petrecut multa vreme printre oamenii mari. I-am cunoscut foarte indeaproape. Ceea ce nu mi-a prea imbunatatit parerea despre ei.

Cand intalneam pe cate cineva, care-mi parea mai dezghetat la minte, il puneam la incercare cu ajutorul desenului meu numarul 1, de care niciodata nu m-am despartit. Voiam sa stiu daca avea o minte intr-adevar patrunzatoare. Numai ca raspunsul era mereu acelasi: "E o palarie". Atunci eu nu-i mai pomeneam nimic de serpii boa, nici de padurile virgine, nici de stele. Cautam sa fiu pe intelesul lui. Stateam cu el de vorba despre bridge, despre golf, despre politica si despre cravate. Iar el era incantat ca facuse cunostinta cu un om atat de asezat.

{pagebreak} Capitolul II

Asa am trait eu, stingher, fara a avea cu cine sta intr-adevar de vorba, pana cand, odata, acum 6 ani, am ramas in pana in pustiul Saharei. Mi se stricase ceva la motor. Si cum nu luasem cu mine nici un mecanic, nici calatori, ma pregateam sa-ncerc de unul singur sa duc la bun sfarsit o reparatie anevoioasa. Era, pentru mine, o chestiune de viata si de moarte. Apa de baut, abia mai aveam pentru opt zile.

In prima noapte, deci, am dormit acolo, pe nisip, la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca. Eram mai singur chiar decat e naufragiatul pe o pluta, in mijlocul oceanului. Asa ca va inchipuiti uimirea mea, cind, deodata, in revarsat de zori, m-am pomenit ca ma trezeste un glascior ciudat. Rostea:
- Te rog ... deseneaza-mi o oaie!
- Cum?!
- Deseneaza-mi o oaie ...
Am sarit in picioare, ca lovit de trasnet. M-am frecat bine la ochi. Am privit cu luare-aminte. Si-am vazut un omulet cu totul nemaipomenit, care ma scruta cu gravitate.

Iata cel mai bun portret pe care, mai tarziu, am izbutit sa i-l fac. Desenul meu e insa, bineinteles, mult mai putin fermecator decat modelul. Nu e vina mea. Oamenii mari, pe cand aveam sase ani, ma facusera sa-mi pierd orice incredere in cariera mea de pictor si, in afara de serpi boa intregi si de serpi boa spintecati, nu mai invatasem sa desenez nimic altceva.

Prin urmare, priveam cu ochi mari de uimire la aratarea aceea. Nu uitati ca ma uflam la mii de leghe departare de orice taram locuit. Or, omuletul meu nu parea a fi nici ratacit, nici mort de oboseala, nici mort de foame, nici mort de sete, nici mort de frica. Nu avea de loc infatisarea unui copil pierdut in inima pustiului, la mii de leghe departare de orice taram locuit. Cand, in sfarsit, am fost in stare sa vorbesc, l-am intrebat:
_ Bine, dar ... ce cauti tu aici?
Iar el rosti atunci din nou, incetisor, cerandu-mi parca un lucru foarte insemnat:
- Te rog ... desenaza-mi o oaie!

In fata unei taine prea coplesitoare, nici nu mai cutezi sa te impotrivesti. Oricat de nefiresc mi se parea mie lucrul acesta acolo, la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca, si cu toata primejdia de moarte in care ma aflam, mi-am scos din buzunar stiloul si o foaie de hartie.

Insa mi-am adus aminte ca studiasem indeosebi geografia, istoria, aritmetica si gramatica si i-am spus omuletului aceluia (cam posomorandu-ma) ca nu ma pricepeam sa desenez. El mi-a raspuns :
- Nu-i nimic ... Deseneaza-mi o oaie ...
Cum eu nu mai desenasem o oaie, i-am facut unul dintre desenele acelea doua, singurele de care ma stiam in stare. Cel cu sarpele boa intreg. Si-am incremenit, auzind ca omuletul imi spune:
-Nu! Nu! Nu vreau un elefant in pantecele unui sarpe boa! Un sarpe boa e foarte primejdios, iar un elefant te incurca foarte mult. La mine-acasa este loc atat de putin. Eu de-o oaie am nevoie. Deseneaza-mi o oaie!
Asa incat am desenat:
El s-a uitat cu luare-aminte, apoi:
- Nu! Aceasta este foarte bolnava. Fa-mi alta !
Am desenat alta:
Prietenul meu a zambit, cu dragalasenie si ingaduinta:
- Numai ca ... vezi si tu ... aceasta nu e oaie, e berbec. are coarne ...
Am facut prin urmare, desenul din nou.
El insa mi l-a dat inapoi, ca si pe cele de mai inainte:
- Aceasta-i prea batrana. Eu vreau o oaie care sa traiasca mult.
Atunci, pierzandu-mi rabdarea, deoarece ma zoream sa ma apuc de demontatul motorului, i-am facut la repezeala desenul urmator:
Si i-am spus, intr-o doara:
- Aceasta este lada! Oaia care-ti trebuie tie se afla inauntru.
Insa am vazut, cu uimire, cum chipul micului meu judecator se lumineaza:
- Chiar asa mi-o si doream! Crezi ca oaia aceasta are nevoie de multa iarba?
- De ce ma-ntrebi?
- Pentru ca la mine-acasa este loc atat de putin ...
- Negresit ii va ajunge. Ti-am dat o oaie mititica.
El s-a aplecat asupra desenului:
- Nu chiar asa de mititica ... Ia te uita! A adormit ...
Si iata cum l-am cunoscut pe micul print.

{pagebreak} Capitolul III

Mi-a trebuit un timp indelungat pana sa pot pricepe dincotro venea.Micul print, care imi punea o multime de intrebari, parea ca niciodata nu le aude pe-ale mele. Nu m-am lamurit deplin, decat incetul cu incetul si asta datorita doar unor cuvinte pe care le rostea intamplator. Asa, de pilda, cand a dat cu ochii de avionul meu (avionul nu vi-l desenez, e un desen mult prea greu pentru mine), m-a intrebat:
- Ce bazaconie mai e si asta?
- Nici o bazaconie. Asta zboara.
E un avion. Avionul meu.
Si i-am adus la cunostinta, cu mandrie, ca eu zbor. Atunci el a strigat:
- Cum! Ai cazut din cer?
- Da! - facui eu, cu modestie.
- O! asta-i buna! ...
Si micul print izbucni intr-un dragalas hohot de ras, care pe mine ma supara destul de mult. Mie nu-mi place sa rada nimeni de nenorocirile mele. Apoi, adauga:
- Atunci si tu vii tot din cer! De pe ce planeta esti?
Intrezarind pe loc o licarire in taina care il invaluia, l-am intrebat numaidecat:
Va sa zica, tu vii de pe o planeta?
El insa nu mi-a dat nici un raspuns. A clatinat incet din cap, uitandu-se la avionul meu:
Ce e drept, cu asta nici nu poti sa vii prea de departe ...
Si multa vreme se pierdu intr-o visare. Apoi isi scoase oaia din buzunar si se cufunda in contemplarea comorii sale.
Va inchipuiti cat de mult m-a putut nedumeri crampeiul lui de marturisire in legatura cu "celelalte planete". M-am straduit, de aceea, sa aflu mai departe:
- Dincotro vii tu, prichindelule? Unde e "acasa la tine"? Unde vrei tu sa-mi duci oaia?
El mi-a raspuns, dupa o tacere ingandurata:
El mi-a raspuns, dupa o tacere ingandurata:
- E bine ca mi-ai dat si-o lada, astfel va avea si ea o casa peste noapte.
- Sigur ca da. Si daca esti cuminte, am sa-ti dau si-o funie, ca s-o legi in timpul zilei. Si-un tarus.
Propunerea aceasta, dupa cate mi se paru, il mira pe micul print:
- Sa o leg? Ce idee nastrusnica!
- Pai, daca nu o legi, se duce cine stie unde si se pierde ...
Si din nou prietenul meu izbucni intr-un hohot de ras:
- Si unde-ai vrea tu sa se duca?
- Oriunde. Drept inainte ...
Micul print rosti atunci cu multa seriozitate:
- Nu-i nimic. La mine-acasa e atat de putin loc!
Si, cuprins de-o usoara melancolie, adauga:
- Drept inainte nu poti merge prea departe ...

{pagebreak} Capitolul IV

Aflasem inca un lucru foarte insemnat: anume ca planeta lui de bastina abia de intrecea marimea unei case!

Ceea ce nu prea avea cum sa ma mire.Stiam bine ca inafara de marile planete, ca : Pamantul, Jupiter, Marte, Venus, carora li s-a dat cate un nume, pe lume se mai afla o puzderie de alte planete, uneori atat de mici, incat numai anevoie le poti zari cu telescopul. Cand un astronom descopera vreuna dintre ele, ii da, in loc de nume, un numar. Asa, de pilda, el ii zice: "Asteroidul 3251".
Am temeinice motive sa cred ca planeta de pe care venea micul print era asteroidul B-612. Acest asteroid nu a fost zarit decat o singura data, cu telescopul, in 1909, de catre un astronom turc.

El a facut atunci, cu prilejul unui Congres International de Astronomie, o mare demonstratie a descoperirii sale. Nimeni insa nu i-a dat crezare, din pricina hainelor pe care le purta.
Asa sunt oamenii mari.

Din fericire pentru faima asteroidului B-612, un dictator turc porunci poporului sau, sub pedeapsa cu moartea, sa se imbrace ca europenii. Astronomul a mai facut o demonstratie, in 1920, imbracat de asta data intr-un frac foarte elegant. Si toata lumea, acuma, a fost de aceeasi parere cu el.

Daca v-am povestit aceste amanunte cu privire la asteroidul B-612 si daca v-am destainuit numarul lui, am facut-o din pricina oamenilor mari. Oamenilor mari le plac cifrele.Cand le vorbiti despre un nou prieten, ei niciodata nu va pun intrebari asupra lucrurilor cu adevarat insemnate. Nu va intreaba niciodata; "Ce sunet are glasul lui?" Ce jocuri ii plac lui mai mult? Face el colectie de fluturi?" Ci intreaba: "Cati ani are? Cati frati are? Cate kilograme cantareste? Cat castiga tatal lui?" Numai atunci cred ei ca il cunosc. Daca le spuneti oamenilor mari: "Am vazut o casa frumoasa, din caramizi trandafirii, cu muscate la ferestre si cu porumbei pe acoperis" ..., ei nu sunt in stare sa-si inchipuie cum arata o asemenea casa.

Lor trebuie sa le spuneti: "Am vazut o casa, care costa o suta de mii de franci". "Ce frumoasa e!" vor exclama atunci.
Tot asa, daca le spuneti: "Drept marturie ca micul print a existat intr-adevar sta faptul ca el era o fiinta incantatoare, ca radea si ca-si dorea o oaie. Cand cineva isi doreste o oaie, e o marturie ca exista", ei vor ridica din umeri si vor socoti ca nu santeti decat niste copii! Dar daca le spuneti: "Planeta de pe care venea el e asteroidul B-612", atunci va vor crede si va vor lasa in pace cu intrebarile lor. Asa sunt ei. Nu trebuie sa le-o luati in nume de rau. Copiii se cuvine sa fie ingaduitori cu oamenii mari.

Fireste insa ca noua, celor care stim ce-nseamna viata putin ne pasa de cifre! Mi-ar fi placut si mie sa incep aceasta povestire-n felul basmelor. Mi-ar fi placut sa spun asa:
"A fost odata un mic print, care traia pe o planeta doar cu putin mai mare decat el si care avea nevoie de un prieten ..."
Astfel, acelora care stiu ce-nseamna viata, totul le-ar fi aparut cu mult mai plin de adevar.

Caci mie nu-mi place sa-mi citeasca nimeni cartea in chip usuratic. O mare amaraciune ma cuprinde, in timp ce povestesc aceste amintiri. Sunt sase ani de cand prietenul meu, luandu-si oaia, a plecat. Daca incerc sa-l zugravesc aici, e pentru ca nu vreau sa-l uit. E un lucru trist sa uiti un prieten. Nu oricine a avut un prieten. Si s-ar putea sa ajung asemeni oamenilor mari, care nu se mai gandesc decat la cifre. Asa ca iata inca un motiv pentru care mi-am cumparat o cutie cu vopsele si creioane. E greu, la varsta mea, sa te apuci de desenat, cand niciodata n-ai mai incercat sa desenezi nimic, inafara de un sarpe boa intreg si de un sarpe boa spintecat, la varsta de sase ani! Nu sunt insa tocmai sigur ca voi izbuti. Cate un desen, mai treaca - mearga, in altul nu mai seamana de fel. Mai gresesc cate putin si cand e vorba de inaltime. Micul print, aici, este prea mare. Dincoace, prea mic. Sovai, de asemeni, cand ajung la culoarea vesmintelor sale. Incerc atunci asa, incerc altminteri, cand mai bine, cand mai rau. Voi mai gresi, apoi, in privinta anumitor amanunte mai de seama. Dar asta trebuie sa mi-o iertati. Prietenul meu nu dadea niciodata lamuriri. Credea, poate, ca-i seman. Eu insa, din nefericire, nu sunt in stare sa deslusesc oile prin scandura lazilor. Poate sunt intrucatva asemeni oamenilor mari. Trebuie sa fi imbatranit si eu.

{pagebreak} Capitolul V

Descopeream in fiecare zi cate ceva in legatura cu planeta, cu plecarea si calatoria lui. Lucrul acesta se petrecea incetul cu incetul, pe masura ce-i scapa intamplator cate un gand. Astfel am ajuns, in cea de-a treia zi, sa aflu de napasta baobabilor.
A fost tot datorita oii, caci deodata micul print m-a intrebat, cuprins parca de o mare indoiala:
- E adevarat, nu-i asa, ca oile mananca copacei?
- Da. E adevarat.
- Aha! Imi pare bine.
Nu intelegeam de ce era atat de important ca oile sa manance copacei. Dar micul print adauga:
- Atunci inseamna ca mananca si baobabi?
I-am explicat micului print ca baobabii nu sunt copacei, ci niste arbori cat bisericile de mari si ca, daca ar lua cu el chiar si o intreaga turma de elefanti, turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab.
Ideea cu turma de elefanti il facu pe micul print sa rada :
- Ar trebui pusi unii peste altii ...
Insa de indata zise, cu intelepciune:
- Baobabii, inainte de a creste mari, incep prin a fi mici.
- Chiar asa! Dar de ce vrei tu ca oile sa manace puieti de baobabi?
El mi-a raspuns: "Pai dar! Vezi bine!" ca si cand ar fi fost vorba despre un lucru foarte limpede. Si a trebuit sa-mi pun mintea la grea incercare pentru ca sa aflu singur dezlegarea.
Si, intr-adevar, pe planeta micului print se gaseau, ca pe toate planetele, si ierburi bune si ierburi rele.
Prin urmare, seminte bune si seminte rele de ierburi rele. Numai ca semintele n-ai cum sa le vezi. Ele dorm in tainita pamantului, pana cand i se nazare cate uneia sa se trezeasca. Atunci incepe sa se intinda si scoate la soare, mai intai cu sfiiciune, un firicel plin de farmec si nevatamator.

Daca e vorba de un fir de ridiche sau de un trandafir, il poti lasa sa creasca-n voia lui. Dar daca e vorba despre o planta rea, trebuie sa smulgi numaidecat aceasta planta, chiar din clipa in care ai descoperit-o. Or, pe planeta micului print se aflau niste seminte ingrozitoare ... seminte de baobab. Pamantul planetei era plin de ele. Or, de un baobab, daca prinzi de veste prea tarziu, nu te mai poti descotorosi niciodata. Napadeste intreaga planeta.
O strapunge cu radacinile. si daca planeta este prea mica, si daca baobabii sunt prea multi, o fac sa sara-n aer.

- E ceva ce tine de disciplina, mi-a spus mai apoi micul print. Dupa ce te-ai dichisit de dimineata, trebuie sa dichisesti cu grija si planeta. Trebuie sa te straduiesti sa smulgi intotdeauna baobabii, de indata ce-i deosebesti de copaceii de trandafir, cu care se aseamana mult, cand sunt foarte tineri. E o treaba plicticoasa, dar foarte usoara.

Si, intr-una din zile, m-a povatuit sa-mi dau si