Litiaza biliara


1992 vizualizari
Litiaza biliara
Link-uri sponsorizate
Litiaza biliara este o afectiune ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara, organul care depoziteaza bila secretata de ficat.
Calculii se formeaza atunci cand exista un dezechilibru sau o modificare in compozitia bilei. In mod normal, acizii biliari, lecitina si fosfolipidele contribuie la mentinerea solubilitatii colesterolului in bila. Tulburarile de motilitate biliara, staza biliara si continutul bilei sunt factori ce predispun la formarea calculilor biliari.
Litiaza biliara reprezinta fenomenul depunerii si formarii calculilor biliari care se se dezvolta in timp, iar colica biliara reprezinta starea de criza in care nisipul sau pietrele incep sa migreze din vezica biliara pe caile biliare.

Simptome:

Calculii pot traversa canalul cistic fara a provoca simptome. Totusi, obstructia temporara a canalului cistic provoaca durere intensa.
Colica biliara dureaza in general intre 30 minute si 4 ore. Este o durere intensa resimtita in partea superioara dreapta a abdomenului, ce poate iradia inspre umar si omoplatul drept. Durerea survine brusc, devine intensa, apoi dispare treptat. Este de obicei insotita de greturi, varsaturi si rar de febra si frisoane.
De obicei, durerea apare postprandial (la 1 ora dupa masa) si este cauzata de contractia vezicii biliare, drept raspuns la o masa bogata in lipide, in conditiile in care canalul cistic este obstruat de un calcul biliar. Durerea se estompeaza odata ce calculul este eliminat, permitand bilei sa curga normal.

Tratament:

La pacientii cu crize acute de colica biliara, durerea poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor antispastice, antiinflamatorii nesteroidiene sau opioide, in functie de intensitatea ei.
Preventia se realizeaza printr-un regim de viata sanatos, o dieta echilibrata si saraca in grasimi, fara abuz de proteine, ape bogate in saruri minerale, lactate grase. Se recomanda acordarea unei atentii deosebite eliminarii si controlarii constipatiei, precum si efecturarii exercitiilor fizice regulate. Este esential sa se reduca nivelul de stres. De asemenea, tratarea corecta si la timp a tulburarilor endocrine, a bolilor de nutritie, a infectiilor biliare si intestinale pot preveni aparitia litiazei biliare.