Lipom


6183 vizualizari
Lipom
Link-uri sponsorizate
Lipomul este o tumora benigna dezvoltata pe seama celulelor grasoase si care este situata intre piele si muschi. Majoritatea formelor de lipoame sunt inofensive si nu pun viata in pericol. Lipomul este cea mai frecventa tumora benigna a tesuturilor moi.
Lipoamele pot fi localizate in diferite parti ale corpului, dar sunt, in general, localizate pe spate, umeri, gat, brate, axila si coapse. Lipoamele se formeaza de-a lungul timpului, unele persoane pot observa aparitia lipomului dupa ani de zile.
Extirparea lor se face doar in caz de jena fizica sau din motive estetice. In cazuri mai rare, durerea poate motiva interventia, atunci cand lipomul se afla pe traseul unui nerv pe care il comprima. Exista deci doua tehnici pentru a-l scoate extirpare chirurgicala sau lipoaspiratie.
Dupa injectarea locala a unui anestezic, se face o incizie in piele. Apoi, prin simpla presiune sau cu ajutorul unei pense, se extrage lipomul. Se verifica plaga prin palpare pentru a vedea daca lipomul a fost extras in intregime.
In caz ca raman reziduuri, recidiva este posibila. Plaga este apoi inchisa prin sutura, cu fire cel mai adesea resorbabile. Atentie, chiar si un lipom foarte mare poate fi extras printr-o incizie foarte mica, deci cicatricea nu va fi foarte vizibila.
Lipoamele apar ca niste denivelari, de culoarea pielii, bine delimitate fata de tesuturile din jur. Un lipom se prezinta ca un nodul aplatizat situat chiar sub piele. Lipoamele de multe ori apar la nivelul gatului, umerilor, spatelui, bratelor si coapselor. La palpare un lipom este de consistenta moale sau pastoasa si se misca usor la presiune usoara.