Klaus Iohannis a promulgat legea indemnizatiilor pentru mame


3504 vizualizari
Klaus Iohannis a promulgat legea indemnizatiilor pentru mame
Link-uri sponsorizate
In cursul zilei de luni, 18 aprilie 2016, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis a facut un anunt indelung asteptat de mamici: a semnat decretul de promulgare a legii cu privire la indemnizatia de crestere a copilului.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea indemnizatiei de crestere a copilului, eliminand astfel plafonul maxim de 3.400 de lei lunar, desi ministrul Muncii a avertizat ca nu exista bugete pentru aceasta masura.

Pe scurt, principalele prevederi sunt urmatoarele:
- eliminarea plafonului maxim a indemnizatiei de 3400 lei/luna;
-  indemnizatia lunara va fi reprezentata  de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege (avand in vedere ca salariul minim brut pe tara va fi 1250 lei incepand cu 1 mai, valoarea acestei indemnizatii minime va fi de 1060 lei/luna).
- indemnizatia se va acorda pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
- daca doresc sa se intoarca mai devreme in campul muncii, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut) - circa 500 lei lunar.
- parintele care s-a intors din concediul de crestere a copilului nu poate fi concediat timp de sase luni de la revenirea sa la serviciu.

Modificarile vor intra in vigoare de la 1 iulie 2016.

Noul ministru al Muncii, Dragos Paslaru, se bucura de sprijinul presedintelui tarii si il incurajeaza sa gaseasca rapid solutii pentru aplicarea legii privind indemnizatiile pentru mame.

Personal consider ca aceasta lege este una buna, asteptata. (...) Va incurajez sa gasiti in guvern cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repede aceasta lege, a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Pislaru, informeaza Mediafax.