Insuficienta renala


6662 vizualizari
Insuficienta renala
Link-uri sponsorizate
Insuficienta renala este cauzata de reducerea capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor de "rebut" ale sangelui de a controla echilibrul corpului in apa si saruri si de a regulariza presiunea sanguina.

Exista doua forme de insuficienta renala: cronica si acuta.

Insuficienta renala cronica
Insuficienta renala cronica reprezinta etapa finala a bolilor renale bilaterale, atingerea glomerulara este ireversibila.
Toate bolile care ating rinichii pot evolua spre o insuficienta renala cronica.

Simptomele insuficientei renale cronice
Diagnosticul se precizeaza prin explorarea functiilor renale, care arata scaderea capacitatii de concentrare si reducerea filtrarii glomerulare . In cazul de insuficienta renala cronica pot aparea numeroase semne cum ar fi: cefalee, scaderea poftei de mancare, greturi si varsaturi.
In plus poate sa se traduca printr-o hipertensiune arteriala, complicatii osoase provocand o demineralizare osoasa.

Tratamentul insuficientei renale cronice
Tratamentul profilactic se bazeaza pe evitarea infectiilor si daca acestea totusi au aparut, trebuie neaparat tratarea lor corecta.
Pacientul cu insuficienta renala cronica trebuie sa urmeze un regim sarac in proteine si sodiu si o dieta bogata in potasiu.
Tratamentele medicamentoase se bazeaza pe calciu si in special pe dializa mai ales cand clearance-ul este mai mic de 10 mililitri/minut.

Insuficienta renala acuta
Insuficienta renala acuta este o afectiune brusca a rinichilor care determina incapacitatea acestora de a-si indeplini functiile.
Insuficienta renala acuta fata de insuficient renala cronica se vindeca de cele mai multe ori fara sechele.

Simptomele insuficientei renale acute
Odata cu evolutia bolii apar: senzatie continua de sete, hipoproductie de urina, umflarea membrelor inferioare, deshidratarea mucoaselor, confuzie, anxietate si durere in zonele laterale sub cutia toracica.

Tratamentul insuficientei renale acute
Insuficienta renala acuta dispare destul de rapid.
Tratarea insuficientei renale acute consta in: transfuzie masiva in caz de hemoragie si perfuzare de ser in caz de deshidratare.