Informatii detaliate despre prolapsul de cordon ombilical


4667 vizualizari
Informatii detaliate despre prolapsul de cordon ombilical
Link-uri sponsorizate
Prolapsul de cordon ombilical este o complicatie rara, care apare inainte de nastere sau in timpul ei.
Cordonul ombilical este o structura flexibila, de forma unui tub, ce asigura legatura dintre mama si bebelus pe timpul sarcinii. El transporta sangele oxigenat si plin de nutrienti catre copil, asigurandu-i supravietuirea.

Imediat dupa nastere, cordonul este taiat, insa micutul are nevoie de el si in timpul nasterii, pana in momentul cand vede lumina zilei si poate respira singur.
In cazul in care cordonul ombilical aluneca prin colul uterin in vagin inaintea fatului, el se poate bloca intre bebelus si colul partial deschis sau oasele pelvisului mamei. In timpul contractiilor, aceasta comprimare a cordonului poate reduce drastic alimentarea cu oxigen a fatului, punandu-i viata in pericol.

Prolapsul de cordon apare cel mai probabil daca membranele s-au rupt brusc si in jurul bebelusului exista un spatiu prin care cordonul poate aluneca. Acest lucru se poate intampla daca bebelusul este prematur, daca mamica asteapta gemeni, tripleti, daca prezentatia bebelusului este pelviana sau transversa, sau in cazul in care capul "pluteste" si nu este angajat in pelvis.