Incepe campania de vaccinare cu vaccin pneumococic conjugat. Afla detalii despre utilitatea, reactiile adverse si contraindicatiile vaccinului pneumococic conjugat


2853 vizualizari
Incepe campania de vaccinare cu vaccin pneumococic conjugat. Afla detalii despre utilitatea, reactiile adverse si contraindicatiile vaccinului pneumococic conjugat
Link-uri sponsorizate
In plin scandal privind obligativitatea vaccinarii copiilor, Ministerul Sanatatii anunta, prin intermediul unui comunicat, ca a fost finalizat procesul de achizitie cu privire la vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valente care, se pare, ajuta la prevenirea bolilor precum pneumoniile, meningitele pneumococice, septicemiile si otitele.

Campania de vaccinare antipneumococica va incepe, din cele mentionate de Ministerul Sanatatii, in luna septembrie 2017, peste mai putin de o luna, asadar.

Daca cele spuse se vor confirma prin fapte, incepand cu luna septembrie veti putea vaccina copiii la cabinetul medicului de familie, conform schemei de vaccinare, dozele de vaccin pneumococic fiind administrate gratuit. 

Este util vaccinul pneumococic? In ce cazuri trebuie facuta vaccinarea?

Conform datelor prezentate, campania de vaccinare urmareste sa creasca proctectia copiilor fata de 13 tulpini de pneumococ care se fac vinovate de peste 90% din bolile pneumococice din tara noastra. Peste 100 de tari, ca Statele Unite ale Americii, Italia, Franta si Anglia, utilizeaza vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valente intrucat acesta ofera cea mai extinsa acoperire a serotipurilor pneumococice.

Romania s-a conformat recomandarii facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii in urma cu 10 ani de a include vaccinurile pneumococie conjugate in schemele de vaccinare si, implicit, imunizare. In 2013 s-a pus in practica aceasta recomandare, dar, din cate se pare, doar in acte caci abia din acest an, respectiv 2017, se aloca fondurile necesare procurarii dozelor de vaccin pentru copiii din Romania.

Practic exista cadrul legal dar nu si vaccinul, fizic.

Informarea publica va demara odata cu startul campaniei de vaccinare antipneumococica. Aceasta campanie de informare va fi derulata pe parcursul unui an si urmareste informarea completa dar si corecta a parintilor, de catre cadre medicale autorizate. Este cat se poate de evident de ce este important sa stim daca este sau nu obligatorie vaccinarea antipneumococica, mai ales in contextul in care vaccinarea copiilor a devenit de ceva timp subiectul unor controverse incredibile, offline dar si online, pe Facebook si alte retele de socializare unde parintii sau viitorii parinti isi exprima vehement opiniile legate de vaccinare.

Un motiv intemeiat pentru care Romania trebuia sa faca acest pas si inca de mult timp, este faptul ca ocupa locul 1 printre tarile membre UE la mortalitatea infantila cauzata de boli pneumococice. Pneumonia, care, de altfel, este o boala ce poate fi prevenita prin vaccinare, este principala cauza de deces in randul copiilor cu varsta sub 5 ani. De ce am asteptat atat de mult? Cate vieti au fost pierdute inutil?

Boala pneumococica si implicatiile acesteia pe intelesul tuturor

Streptococcus pneumoniae este responsabil de o infectie bacteriana acuta. Pneumococcus, bacteria care este responsabila de aceasta boala a putut fi izolata pentru prima data din saliva unui pacient care suferea de rabie (turbare in termeni populari), atentie, in anul 1881, de Pasteur.

Au fost necesari 30 de ani, intre 1915 si 1945, pentru a fi clarificata structura chimica si antigenicitatea polizaharidei capsulare pneumococice dar si pentru a se face asocierea acesteia cu virulenta. Peste 80 de serotipuri de penumococci au fost descrise pana in anul 1940.

Munca in domeniul descoperirii unui vaccin antipneumococ a inceput inca din anul 1911. Din pacate, interesul pentru a crea un astfel de vaccin a scazut considerabil odata cu descoperirea penicilinei in anii 40. Acest interes a reaparut, usor, usor, dupa ce s-a observat ca antibioticele nu erau suficiente sau eficiente in multe boli pneumocice si rata deceselor era tot mai ridicata.

Primul vaccin pneumococic autorizat, in Statele Unite ale Americii, a fost consemnat abia in anul 1977. Totodata, merita sa mentionam faptul ca primul vaccin pneumococic conjugat, care face si subiectul acestui material, a fost autorizat in anul 2000.

Streptococcus pneumoniae

Bacteriile Streptococcus pneumoniae sunt microorganisme facultativ anaerobe, gram-pozitive in forma de lanteta. Acestea sunt intalnite in perechi (diplococi), dar pot fi gasite si singure sau in lanturi scurte. Unii pneumococi sunt incapsulati, suprafetele acestora fiind alcatuite din polizaharide complexe.

Spre deosebire de microorganisemele fara polizaharide capsulare, microorganismele incapsulate sunt patogene pentru om si anumite animale. Polizaharidele capsulare stau la baza patogenicitatii organismului. Acestea sunt antigene si constituie baza de clasificare a pneumococilor dupa serotipuri. Pe baza reactiei pneumococilor cu antiserurile specifice fiecarui tip au fost descoperite 90 de serotipuri diferite.

Anticorpii anti-polizaharide capsulare sunt protectivi. Acesti anticorpi si complementul interactioneaza pentru opsonizarea pneumococilor, ceea ce faciliteaza fagocitoza si curatarea organismului. Anticorpii la anumite polizaharide capsulare pneumococice pot reactiona cu alte tipuri precum si cu alte bacterii, asigurand protectie impotriva serotipurilor aditionale.

Intre afectiuni grave si infectii exista o mare diferenta. In timp ce majoritatea serotipurilor S. Pneumoniae provoaca afectiuni considerate ca fiind grave, doar o parte dintre serotipurile identificate pot fi facute responsabile de producerea infectiilor pneumococice.

Unde pot fi gasiti pneumococii in organismul uman?

Ei bine, in urma studiilor, s-a stabilit ca ei pot fi gasiti foarte frecvent in tractul respirator. Intre 5 si 10% dintre adultii fara copii sunt purtatori. Cei care sunt cei mai vulnerabili sunt, se pare, copiii.

Boala pneumococica - caracteristici clinice

In general, printre bolile pneumococice frecvent intalnite si deosebit de periculoase mentionam pneumonia, bacteremia si meningita. Nu se cunosc motivele pentru care exista unii purtatori care nu sufera de boli pneumococice dar exista clar o legatura intre boli pulmonare care existau dinainte de intalnirea cu bacteria pneumococica.

Pneumonia pneumococica are o perioada de incubatie scurta, de 1-3 zile.

Simptomele acestei boli includ febra si frisoane, sau chiar rigor. Alte simptome frecvente includ durere pleuritica, expectoratie mucopurulenta, sputa ruginie, dispnee (respiratie grea), tahipnee (respiratie rapida), hipoxie (scaderea concentratiei de oxigen din sange), tahicardie (accelerarea frecventei batailor inimii), stare de indispozitie si stare de slabiciune. Greata, varsaturile si durerile de cap sunt intalnite mai rar.

Care sunt simptomele de meningita bacteriana?

Printre simptome enumeram febra, rigiditatea cefei, durerile de cap, letargia, varsaturile, convulsii si chiar coma. Rata de mortalitate cauzata de meningita bacteriana este de 30% si chiar pana la 80% in randul persoanelor in varsta.

Boala pneumococica la copii

Bacteremia fara zona cunoscuta de infectie este cea mai frecventa prezentare clinica invaziva a infectiei pneumococice la copii cu varsta de pana la 2 ani, fiind responsabila de aproximativ 70% din cazurile de boala invaziva la aceasta grupa de varsta.

De ce este importanta vaccinarea copiilor in cazul bolilor pneumococice?

Copiii cu varsta de pana la 2 ani reprezinta segmentul de varsta in cazul caruia pneumonia bateriemica este cauzatoare de boala pneumococica invaziva. De aici si pana la un numar mare de copii cu varsta de pana la 5 ani care au ajuns sa sufere de meningita bacteriana a fost un mic pas. 

Ne vom referi putin la situatia din Statele Unite. Inainte de a fi introdus in schema de vaccinare a copiilor acest vaccin pneumococic conjugat, se inregistrau 10 cazuri de meningita pneumococica la o populatie de 100.000 de copii cu varsta de pana la 1 an.

Otita medie acuta are frecvent drept cauza pneumococii, acestia aparand in 20-55% din probele luate prin aspiratie din urechea medie. Ca si complicatii ale otitei medii pneumococice enumeram meningita si mastoidita.

Dupa vaccinare, numarul copiilor cu boli pneumococice a scazut considerabil.

Epidemiologia (transmiterea) bolilor pneumococice la adulti si copii

S. pneumoniae este un patogen de natura umana. Sursa pneumococilor se presupune a fi nazofaringele purtatorilor fara simptome vizibile. Nu exista vectori animali sau insecte.

Transmiterea microorganismelor responsabile de boli pneumococice in locuinte sau in mijlocul unei familii este influentata de factori precum anotimpul, infectii ale tractului respirator inferior, pneumonii, otita medie dar si aglomeratia.


Infectiile pneumococice apar  foarte frecvent iarna dar si la inceputul primaverii, atunci cand apar cele mai multe cazuri de afectiuni respiratorii.

Caracteristicile vaccinurilor pneumococice

1. Vaccinul pneumococic polizaharidic

Vaccinul pneumococic polizaharidic este compus din preparate purificate de polizaharida capsulara pneumococica. 

2. Vaccinul pneumococic conjugat

Primul vaccin pneumococic conjugat (PCV7) a fost autorizat in Statele Unite ale Americii in anul 2000. Acesta include polizaharida capsulara purificata de la 7 serotipuri de S. pneumoniae (4, 9V, 14, 19F, 23F, 18C, si 6B) conjugata cu o varianta non toxica de toxina difterica cunoscuta sub denumirea de CRM197.
Vaccinul se administreaza intramuscular. Nu contine timerosal ca si conservant si este disponibil numai in flacoane cu doza unica.

Imunogenicitatea si eficacitatea vaccinurilor

Vaccinul pneumococic polizaharidic

Mai mult de 80% din adultii sanatosi carora li se administreaza PPSV23 au dezvoltat, se pare, anticorpi anti-serotipurile din vaccin, de obicei la 2-3 saptamani dupa vaccinare. Persoanele mai in varsta, insa, nu raspund prea bine sau chiar deloc.
Pana in acest moment nu s-a putut demonstra clar ca vaccinul PPSV23  asigura protectie impotriva pneumoniei pneumococice. De aceea, este eronat sa consideram PPSV23 drept vaccin impotriva pneumoniei.

Vaccinul pneumococic conjugat

Mai mult de 90% dintre nou nascutii sanatosi care au primit patru doze de vaccin pneumococic conjugat PCV7 au dezvoltat anticorpi pentru toate cele 7 serotipuri. Testele efectuate au dovedit faptul ca PCV7 este imunogen la nou nascuti si copii.

In cazul vaccinului PCV7 s-a inregistrat o scadere de aproximativ 7% a episoadelor de otita medie acuta. Nu se stie, pana in acest moment, cu exactitate durata de protectie dupa vaccinarea cu PCV7. Este clar, insa, ca acest vaccin a ajutat la reducerea transportului nazofaringian al serotipurilor pneumococice care sunt prezente in vaccin.

Contraindicatii si precautii la vaccinare

Desi reactiile alergice la cele doua tipuri de vaccin pneumococic sunt destul de rare, se recomanda intreruperea administrarii dozelor ramase daca se inregistreaza reactii alergice la una sau mai multe componente ale vaccinului.

Vaccinarea persoanelor care au afectiuni moderate sau acute severe se va face numai dupa insanatosire. Infectia tractului respirator superior nu este o contraindicatie la vaccinare.

Desi nu s-au inregistrat reactii adverse la nou nascutii ai caror mame au fost vaccinate pe durata sarcinii, eventual din greseala sau datorita faptului ca nu se stia faptul ca sunt insarcinate la momentul vaccinarii, este recomandat ca vaccinarea sa fie realizata inainte de a aparea sarcina.

Reactii adverse dupa vaccinare cu PPSV23 sau PCV7

Reactii adverse la vaccinul pneumococic polizaharidic

Cele mai frecvente reactii adverse rezultate in urma vaccinarii cu vaccinul pneumococic polizaharidic sau vaccinul pneumococic conjugat sunt reactiile locale. In cazul PPSV23, 30%-50% dintre persoanele vaccinate raporteaza durere, inflamatie sau eritem la locul intepaturii. Aceste reactii persista, de obicei, mai putin de 48 de ore.

Sub 50% din persoanele vaccinate cu vaccinul pneumococic polizaharidic au acuzat dureri, eritem ori inflamatie la locul intepaturii care au durat mai putin de 48 ore. Aceste reactii au fost consemnate mai ales dupa administrarea celei de-a doua doze, deci nu la prima.

Reactii adverse la vaccinul pneumococic conjugat

Superioritatea acestui tip de vaccin fata de cel polizaharidic este dovedita si prin faptul ca mai putin de 20% dintre persoanele vaccinate acuza durere, eritem, inflamatie ori febra dupa vaccinare. Acest lucru se intampla in special dupa cea de-a patra doza.