Hipotiroidism


2339 vizualizari
Hipotiroidism
Link-uri sponsorizate
Hipotiroidismul este o afectiune caracterizata printr-un deficit de hormoni tiroidieni. Tiroida este o glanda endocrina, de forma unui fluture, care cantareste mai putin de 30 grame si este situata la baza gatului. Glanda tiroida secreta triiodotironina (T3) si tiroxina (T4),care regleaza metabolismul, controleaza temperatura corpului, influenteaza ritmul cardiac, etc. si calcitonina, un hormon care regleaza cantitatea de calciu din organism.

Simptomele hipotiroidismului:

- stare de oboseala
- sensibilitate crescuta la frig
- constipare
- paloare si uscaciune a pielii
- ragusirea vocii
- o crestere a nivelului colesterolului din sange
- cresterea inexplicabila in greutate
- durere musculara si articulara
- slabiciune musculara
- unghii si par casabil
- depresie

Hipotiroidismul trebuie luat in calcul de catre medic ori de cate ori are in fata un pacient cu astenie, tulburari menstruale nejustificate, dureri muscular, constipatie, modificari ponderale, hiperlipemie si anemie.
Tratamentul este medicamentos, levotiroxina fiind medicamenul de electie. Terapia este stabilita numai de medicul specialist endocrinolog, dupa examenul fizic si de laborator care confirma diagnosticul.
Tratamentul cu hormoni tiroidieni nu trebuie utilizat de catre personae care nu sufera de acesta maladie, pentru a creste energia organismului ori pentru a determina o scadere in greutate, deoarece pot sa declanseze aritmii cardiace, osteoporoza, anxietate.