Hipoglicemia neonatala


1637 vizualizari
Hipoglicemia neonatala
Link-uri sponsorizate
Hipoglicemia este cea mai frecventa problema metabolica intalnita la nou-nascuti. Ea este o tulburare a glucozei serice caracterizata prin niveluri mai mici de 40 de mg/dl in primele ore de viata. Monitorizarea atenta a glicemiei si administrarea glucozei orale sau intravenoase ajuta la echilibrarea nivelului glicemic din sange si la recuperarea nou-nascutului.
Valorile normale ale glicemieiacceptate sunt intre 50-80 mg% cu o medie de 40mg%.
Hiperglicemia materna, poate cauza defecte la nastere, daca este prezenta in primul trimestru, si macrosomie fetala, daca este prezenta in a doua jumatate a sarcinii.
Unii copii hipoglicemici pot fi asimptomatici. Insa tulburarile metabolice la nou-nascuti debuteaza cel mai adesea prin convulsii. Mai pot aparea si tulburari severe ale sistemului nervos central si cardiopulmonare.
Nou nascutii cu aceasta tulburare trebuie sa primeasca lapte de la san in primele ore dupa nastere. Este important ca acest lucru sa se intample fie ca acesta suge singurel la sanul mamei, fie ca ii este administrat printr-un tub special.
Oricum, nivelul glicemic este monitorizat la acesti copii din 2 in 2 ore in primele 6 ore dupa nastere, iar apoi la 12, 24 si 48 de ore.