Ginecomastia


1636 vizualizari
Ginecomastia
Link-uri sponsorizate
Reprezinta dezvoltarea unor glande mamare mari la barbati cu marirea de volum a sanilor. Conditia poate apare fiziologic la nou-nascuti datorita hormonilor feminini de la mama, in adolescenta si la batrini.
O problema centrala in evaluarea tesutului mamar la barbatii adulti este separarea normalului de anormal, ginecomastia putand fi de cauza fiziologica sau patologica. Cresterea sanilor la barbati ca si la femei este mediata de estrogeni si este rezultatul tulburarii raportului normal de androgen activ fata de estrogen ,iar daca acest raport este perturbat si scade semnificativ ca rezultat al productiei diminuate de testosteron sau al actiunii diminuate a acestuia, apare ginecomastia.
Poate fi dificil de diferentiat tesutul mamar adevarat de masele de tesut adipos fara marire adevarata a sanilor (lipomastie) ,in astfel de cazuri ginecomastia putand fi diferentiata de lipomastie prin mamografie sau prin ecografie.
Ca si simptome, in afara de marirea in dimensiuni a sanilor, barbatii sau baietii cu ginecomastie pot obseva o consistenta elastica sau ferma a sanilor. Marirea sanilor la baieti poate fi de ambele parti sau unilaterala. De obicei, la adolescenti dispare de la sine dupa aproximativ 18 luni de la aparitie.