11670 vizualizari

Despre contraindicatiile ghimbirului nu s-au scris prea multe articole, focusul fiind pus pe beneficiile consumului de ghimbir, cum este, de altfel, normal.
Vom incerca sa prezentam o lista de contraindicatii care sa va poata ajuta sa intelegeti riscurile consumului irational de ghimbir.
Ghimbirul, cunoscut si ca ghimber (zingiber officinale) este cunoscut inca din antichitate si este o planta perena erbacee ce creste in zonele tropicale. Necesitatile acestei plante include temperaturile ridicate si constante dar si un grad inalt de umiditate.
Arealul sau include India, Nepal, China, Bangladesh, Japonia, Nigeria, Filipine, Sri Lanka sau Tailanda. Pentru uzul alimentar se foloseste radacina de ghimbir, cu un aspect contorsionat (rasucit) si noduros, lungimea fiind de aproximativ 5-6 centimetri si poate fi consumat sub forma proaspata, uscat ca pudra sau fulgi sau chiar murat.
In galeria foto de mai jos puteti vedea planta de ghimbir, floarea de ghimbir, ceaiul de ghimbir si radacina de ghimbir, pentru o mai usoara identificare atunci cand mergeti la cumparaturi si nu ati mai consumat ghimbir proaspat pana atunci.
Ghimbir - contraindicatii
Majoritatea oamenilor nu au reactii adverse la consumul de ghimbir, inclusiv ceai de ghimbir, deci am putea spune ca lista de contraindicatii ale ghimbirului este destul de scurta. Efecte adverse apar, mai ales, in cazul consumului irational, printr-un consum zilnic si in cantitati mari.
Lista de contraindicatii ale ghimbirului:
- Persoane cu inflamatii la nivelul stomacului sau al plamanilor
- Femeile insarcinate (poate fi folosit impotriva greturilor si ametelilor datorate sarcinii, dar numai la recomandarea medicului, in cantitati mici si pe termen scurt)
- Persoane cu pietre la fiere, datorita faptului ca ghimbirul este colagog (substanta ce favorizeaza evacuarea bilei in duoden).
- Persoanele ce urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala (este recomandat sa nu consume ghimbir cu cel putin 2 saptamani inainte de interventie)
- Persoanele care sufera de diabet trebuie sa fie prudente. Ghimbirul are ca efect scaderea glicemiei si, de obicei, interactioneaza in mod negativ cu medicamentele prescrise de medic pentru diabet.
Ghimbirul in combinatie cu medicamente
Utilizat impreuna cu barbiturice, ghimbirul prelungeste starea de somn. Intervine in absorbtia fierului si a vitaminelor liposolubile, daca este consumat zilnic. Aici includem chiar si ceaiul de ghimbir deci avem si in cazul acestuia contraindicatii.
Aspirina, clopidogrelul, ticlopidine si warfarin au un efect mai puternic daca se consuma in acelasi timp ghimbir. Datorita faptului ca stimuleaza circulatia, pot aparea hemoragii.
Cum spuneam anterior, pentru ghimbir contraindicatii sunt si in cazul diabeticilor intrucat acesta interactioneaza cu medicamentele de diabet si scade glicemia.
INFOGRAFIC GHIMBIR - CONTRAINDICATII

TABEL NUTRITIONAL GHIMBIR - Compozitia chimica a ghimbirului (ce contine ghimbirul la nivel de substante)
TABEL NUTRITIONAL / 100 GRAME
Gramajul cantitatii uzuale: 5.4
Apa Energie Energie Proteine Total lipide (grasimi) Cenusa Carbohidrati, prin diferenta Fibre alimentare Total zaharuri Sucroza Glucoza (dextroza) Fructoza Lactoza Maltoza Galactoza Calciu, Ca Fier, Fe Magneziu, Mg Fosfor, P Potasiu, K Sodiu, Na Zinc, Zn Cupru, Cu Mangan, Mn Seleniu, Se Vitamina C, total acid ascorbic Tiamina, Vitamina B1 Riboflavina (Vitamina B2) Niacina Vitamina B6 Total folati Acid folic Folate, food Folati, DFE Colina (total) Betaina Vitamina B12 Vitamina B12, adaugata Vitamina A, UI Vitamina A, RAE Retinol Vitamina E (AlfaTocoferol) Vitamina E, adaugata Beta tocoferol Gamma tocoferol Delta tocoferol Vitamina K (filoquinona) Acizi grasi, total saturati Acizi grasi saturati 4:0 Acizi grasi saturati 6:0 Acizi grasi saturati 8:0 Acizi grasi saturati 10:0 Acizi grasi saturati 12:0 Acizi grasi saturati 14:0 Acizi grasi saturati 16:0 Acizi grasi saturati 18:0 Acizi grasi, total mononesaturati Acizi grasi mononesaturati 16:1 nediferentiati Acizi grasi mononesaturati 18:1 nediferentiati Acizi grasi mononesaturati 20:1 Acizi grasi mononesaturati 22:1 nediferentiati Acizi grasi, total polinesaturati Acizi grasi polinesaturati 18:2 nediferentiati Acizi grasi polinesaturati 18:3 nediferentiati Acizi grasi polinesaturati 18:4 Acizi grasi polinesaturati 20:4 nediferentiati Acizi grasi polinesaturati 20:5 n3 Acizi grasi polinesaturati 22:5 n3 Acizi grasi polinesaturati 22:6 n3 Colesterol Fitosteroli Triptofan Threonina Izoleucina Leucina Lizina Methionina Cistina Fenilalanina Tirozina Valina Arginina Histidina Alanina Acid aspartamic Acid glutamic Glicina Prolina Serina Alcool etilic Cofeina Teobromina Betacaroten Alfacaroten Betacriptoxantina Licopen Luteina + zeaxantina | 9.380 g 347.000 kcal 1452.000 kj 9.120 g 5.950 g 4.770 g 70.790 g 12.500 g 3.390 g 0.200 g 1.220 g 1.780 g 0.190 g 116.000 mg 11.520 mg 184.000 mg 148.000 mg 1343.000 mg 32.000 mg 4.720 mg 0.480 mg 26.500 mg 38.500 mcg 7.000 mg 0.046 mg 0.185 mg 5.155 mg 0.840 mg 39.000 mcg 39.000 mcg 39.000 mcg_DFE 41.200 mg 3.400 mg 147.000 IU 7.000 mcg_RAE 18.020 mg 0.010 mg 2.820 mg 0.800 mcg 1.940 g 0.060 g 0.180 g 0.330 g 0.150 g 1.020 g 0.140 g 1.000 g 1.000 g 1.310 g 1.020 g 0.290 g 83.000 mg 0.063 g 0.187 g 0.266 g 0.387 g 0.299 g 0.067 g 0.042 g 0.236 g 0.102 g 0.382 g 0.226 g 0.158 g 0.163 g 1.090 g 0.848 g 0.226 g 0.216 g 0.236 g 88.000 mcg |