Gastroenterita la copii


4700 vizualizari
Gastroenterita la copii
Link-uri sponsorizate
Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, ce se manifesta prin tulburari digestive, greturi, varsaturi, crampe abdominale si diaree. In majoritatea cazurilor, este o afectiune de scurta durata, simptomele disparand in trei zile.
O gastroenterita poate surveni, de asemenea, in caz de intoleranta alimentara sau medicamentoasa.
Gastroenterita sau "raceala la stomac" se caracterizeaza prin inflamararea stomacului si intestinelor din cauza unor bacterii, virusuri sau paraziti care se raspandesc cu repeziciune. Este o boala frecventa la copii, acestia suferind cel putin un episod de "raceala la stomac" in perioada copilariei.

Simptomele gastroenteritei:

- inapetenta
- crampe abdominale
- greata si varsaturi
- diaree
- lipsa apetitului alimentar
- febra

Modul de transmitere:

Gastroenterita poate fi transmisa pe cale alimentara – consumul de alimente sau apa contaminate de germeni poate cauza gastroenterita. Alimentele cel mai frecvent implicate sunt, in ordinea importantei: fructele de mare, fructele si legumele, carnea de pasare sau de vita si ouale.
Prin transmie fecal orala prin  atingerea unor suprafete sau obiecte pe care se gasesc particule fine de fecale sau voma a  bolnavilor de gastroenterita infectioasa, apoi ducerea mainilor la gura sau prepararea mancarii fara a se spala bine pe maini in prealabil. O persoana este contagioasa de la debutul simptomelor si pana la 48 ore dupa disparitia lor.
Metoda de transmitere este asemanatoare cu cea a banalei raceli sau gripei.

Tratament:

Tratamentul consta, in principal, in odihna si in absorbtia de importante cantitati de lichide carora li s-au adaugat zahar si sare de bucatarie pentru a compensa apa si electrolitii pierduti prin diaree si vome. De asemenea, se pot administra pacientului carbune medicinal si un antiseptic intestinal. Formele cele mai grave pot necesita o rehidratare in mediu spitalicesc.
Copiii alaptati trebuie sa primeasca in continuare lapte si trebuie alaptat mai des decat de obicei, dar in portii mai mici.