Frica de intuneric la copii


2306 vizualizari
Frica de intuneric la copii
Link-uri sponsorizate

Toate lucrurile lumesti sunt firesti atata timp cat se incadreaza in limitele normale. Frica de intuneric este o emotie de tip negativ dar utila pana la un punct. Aveti un copil caruia ii este frica de intuneric si nu vrea sa doarma singur in camera lui? Haideti sa vedem cum putem rezolva aceasta frica de intuneric.

In primul rand, frica de intuneric izvoraste din mintea copilului. El are propriile sale ganduri pe care nu le impartaseste complet cu ceilalti. Cel mai adesea, frica de intuneric se instaleaza in jurul varstei de 5-7 ani si creste pe parcurs odata cu imaginatia tot mai bogata a copilului. El incepe sa vizioneze filme si sa citeasca diverse carti pentru copii, cu zmei si capcauni, ce ii starnesc diverse imagini in minte. Noapte, isi aduce aminte de ceea ce a vazut ori citit in cursul zilei si proiecteaza personajele precum monstrii din desenele vazute dimineata in spatiul real, din jurul sau.

Pentru a-si infrange teama, copilul trebuie sa fie confruntat cu temerile sale. Stand alaturi de el, convingeti-l sa priveasca catre partea intunecata de care ii este frica. Explicati-i permanent ca nu este nimic acolo. Spuneti-i sa se uite atent si sa observe ca nu este de fapt nimic acolo. In unele situatii, unii parinti asezasera acolo un cadou, sub forma unei jucarii, pe care copilul nu o mai vazuse si, dupa ce l-au convins sa priveasca spre partea intunecata explicandu-i ca nu e nimic rau acolo, au aprins lumina in locul respectiv si copilul a vazut jucaria. Ulterior, nu i-a mai fost frica de intuneric deoarece mintea sa asocia intunericul cu o jucarie care i-a facut o deosebita placere.

In acelasi sens, al imaginatiei copilului care incepe sa fie mult mai productiva decat la varstele mai mici, puteti sa ii canalizati energia spre imaginarea unor personaje pozitive. Daca el considera ca in intuneric se ascund doar fiinte rele, poate, la fel de bine, cu ajutorul dumneavoastra, sa isi imagineze ca sunt zane frumoase si bune, spiridusi jucausi si alte fiinte placute lui. Trebuie doar sa il stimulati vizual cu carti pentru copii ilustrate, in care sa vada inorogi, zane si alte fiinte placute si la vedere si, in acelasi timp, inofensive in viziunea celui mic.