Fobiile


2232 vizualizari
Fobiile
Link-uri sponsorizate
Fobia este o frica de intensitate extrema, persistenta, sesizata ca fiind irationala.
Aceasta este determinata de prezenta unui obiect, vietate sau situatie.
Exista numeroase fobii: fobia de animale (soareci, caini, serpi, paianjeni...), fobia de situatii (teama de locuri inchise, cum ar fi ascensorul, teama de tunel, de inaltime, de apa, de avion...), fobia sociala (teama de a vorbi in public, agorafobia, teama de a rosii).
Persoanele in cauza admit ca teama este irationala insa nu pot sa nu simta o anxietate mare care poate sa ajunga pana la panica.
Copiii pot dezvolta simptome ale fobiei specifice de la varsta de 5 ani, in special fobii legate de mediul natural - cum ar fi furtuni sau animale - sau de lezarea corpului. Fobia sociala si fobia situationala, cum ar fi teama de inaltimi sau de spatii inchise, de obicei apar intre 20 si 30 de ani.
Temerile mai pot fi corelate si de un eveniment neplacut care a avut loc intr-un anume spatiu sau a fost pricinuit de o oarecare insecta sau alt animal.
Fobiile pot fi tratate daca persoana care sufera de acest fel de anxietate doreste sincer sa le invinga.
Atata timp cat vom lucra asupra problemei care a stat la originea fobiei vor exista momente in care aceasta se va estompa. Ea va disparea doar in urma unui efort sustinut, insa poate sa reapara daca revenim la comportamentul anterior.