Festivalul International al Teatrului de Animatie s-a incheiat


1842 vizualizari
Festivalul International al Teatrului de Animatie s-a incheiat
Link-uri sponsorizate
Timp de 11 zile, Teatrul TANDARICA a scris o poveste frumoasa, transformand capital Romaniei intr-o sarbatoare a teatrului de animatie de care s-au bucurat peste 8.500 de spectatori.

Cea de-a 9-a editie a Festivalului International al Teatrului de Animatie Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie s-a desfasurat in perioada 14-24 noiembrie 2013, timp in care au avut loc, in cele 7 locatii ale festivalului (Teatrul Tandarica, Institutul Francez, Grand Cinema Digiplex, Scoala nr.45, Spitalele de copii Grigore Alexandrescu si Marie Curie, dar si la Pavilionul Romexpo - in cadrul Targului International GAUDEAMUS), peste 70 de evenimente dedicate celor mici si celor mari (spectacole de teatru, spectacole-lectura, workshop-uri, lansari de carte, expozitii si conferinte) din 10 state (Anglia, Bulgaria, Croatia, Franta,Germania, Hong Kong-China, Italia, Polonia, SUA, Romania).

O sectiune importanta a acestui festival a constituit-o seria de conferinte
sustinute de personalitati din lumea culturala, atat din tara cat si din
strainatate, menite sa analizeze si sa dezbata situatia teatrului de profil din lume, sa faca o analiza a produsului cultural romanesc si sa ofere solutii pentru integrarea acestuia pe piata internationala.

Ivica Simic, secretar general ASSITEJ International, actor, initiator si director al Teatrului Mala Scena din Croatia dar si regizor artistic, a participat la Reuniunea Managerilor Teatrelor de Copii si Tineret din Romania - UNIMA si ASSITEJ,in cadrul carora a sustinut conferintele Retele Culturale Internationale,in care a vorbit despre legatura dintre utilizarea teatrului in teoriile alternative emergente de predare si invatare bazate pe cercetari recente legate de creier,respectiv Managerul/director integrator al produsului cultural in retele internationale.

Doamna Manon van de Water, Presedinte de onoare al Juriului, Doctor in teatru,profesor emerit Vilas-Phipps si Director al programului de teatru pentru tineret, a vorbit despre Teatru, emotie si creier: o abordare integrativa a predarii siinvatarii.

Thomas Lang, presedinte ASSITEJ Germania, regizor de teatru si lector universitar, a facut observatii privind teatrul pentru copii si tineret in Europa zilelor noastre.

Directorii teatrelor de animatie si pentru copii din Romania s-au reintalnit pentru a dezbate dezvoltarea unei retele nationale avand ca obiective construirea constanta a unui produs cultural competitiv din punct de vedere calitativ, la nivel national si international, precum si mentinerea unui canal de comunicare prin intermediul UNIMA Romania si ASSITEJ Romania.

Actrita Gratiela Ene i-a invatat pe cei prezenti cum se construieste o papusheta din materiale existente in orice casa, la un workshop creativ dedicat atat celor mici cat si celor mari,Papushete din sosete. Atelierele educative Aici-Acolo, care au fost sustinute de Asociatia pentru Teatru si Origami in Romania, reprezinta un program de introducere concreta a universului intercultural in lumea copiilor (3-11 ani), apeland la cele 5 simturi.

Pofesionistii, studentii, amatorii dar si curiosii au aflat cateva dintre secretele tehnicilor frantuzesti ale teatrului de animatie de la Iulian Furtuna, in cadrul atelierului Actorul de animatie si tehnicile de miscare corporala.

Despre Artele plastice si teatrul de animatie ne-a vorbit regizorul Cristian
Pepino, iar doua mari personalitati ale teatrului, Mihai Gruia Sandu si Paul
Ionescu, au povestit despre experientele lor in teatrul de animatie.

Dupa spectacolul Calatorie spre Soare-Apune, Povestea din Spatele Muntelui,  o coproductie intre Institutul Ming Ri pentru Educatie si Arta, Hong Kong - China si Teatrul de Animatie Tandarica, semnat de Calin Mocanu (directorul Teatrului Tandarica) si Wong Tim Keung Simon, iubitorii teatrului de umbre au avut ocazia sa afle cateva dintre secretele tehnicilor de manuire, de lumini si umbre de la Li Jianxin, o cunoscuta personalitate din Hong Kong (regizor, scenarist si autor al unor spectacole de teatru de umbre pentru copii).

Noutatile acestei editii le-au constituit sectiunile dedicate proiectelor
independente dar si spectacolelor studentilor de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale (UNATC), care au avut ca scop sprijinirea si promovarea tinerilor creatori.

Aflat sub motto-ul Construim poduri. Trecem granite, Festivalul International al Teatrului de Animatie BUCURII PENTRU COPII. SPECTACOLE DE COLECTIE a fost realizat impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Ministerul Culturii, ASSITEJ Romania si UNIMA Romania.
Multumim tuturor partenerilor si sustinatorilor acestei editii.
Colosseum Pub, Grand Cinema Digiplex (sponsori),Institutului Francez, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, UNATC, editurile: Litera, Nemira, Rao, Nordon,Programul Aici-Acolo si A.C.T.O.R, Programul Tineret in actiune, Centrul Cultural European pentru Educatie prin Arta si Cultura Educ-Art,
Parteneri media: Digi 24, RATB, Itsy Bitsy, Radio Romania Bucuresti Fm, Radio
Romania Cultural, Blitz Tv, Cocor Media Channel, Sapteseri, Ziarul Ring, Yorik, Zile si nopti, BeWhere, Romania Libera, Revista 22, Observatorul Cultural, Smart Women, DcNews, Utilecopii.ro, Onlinegallery.ro, Port.ro, Clopotel.ro, Gradinite.com, Prokid.ro, ListaGradinite.ro, GradiniteBucuresti.com, Suntparinte.ro,Sfatulmamicilor.ro, Clopotel.ro, Copilul.ro, Calendarevenimente.ro, Liternet,
Melc-codobelc.ro, Mamica.ro, Copiisimamici.ro,Bebelu.ro .