Fabula Dreptatea leului


2123 vizualizari
Fabula Dreptatea leului
Link-uri sponsorizate
Leul, de multa vreme, ridicase ostire, Sa se bata cu riga ce se numea Pardos; Caci era intre dansii o veche prigonire, Si galcevire mare, pentru un mic folos.

Vrea, adica, sa stie Cui mai mult se cuvine Sa tie pentru sine Un petic de campie Si un colt de padure, de tot ne-nsemnator, Ce despartea tinutul si straturile lor.

Acum sange mult curse, si multe luni trecura, Far-a se putea sti Cine va birui. Elefantul nasos, Si bivolul pieptos, Cu lupul coada-lunga Multe izbanzi facura.

Fiecare tulpina era plina de sange. Ici se vedea un taur jumatate mancat; Langa el un tovaras ce zbiara si il plange; Colo, un porc salbatic fara doua picioare; Si mai la vale, vulpea se tavaleste, moare, Oftand dupa curcanii ce inca i-au scapat! Iar mai vrednic de jale era viteazul urs, De doua coarne groase in inima patruns.

Leul, vazand ca lupta nu se mai ispraveste, Trimise la maimuta, vestita vrajitoare, Ce spun ca stia multe, si ca proorocea Intamplarile toate, dupa ce se trecea: Trimise, zic, la dansa sa-i faca intrebare. Cum poate sa ajunga sfarsitul ce doreste.

Ea se puse pe ganduri, tusi, apoi raspunse, Rozand cu multumire darurile aduse: "Ca sa poata-mparatul lesne sa biruiasca, Trebuie sa jertfeasca Pe acel ce in oaste e decat toti mai tare, Mai vestit in razboaie, mai vrednic si mai mare."

Auzind astea leul stranse a sa ostire: "Lighioanelor! zise, viu sa va dau de stire Ca astazi din noi unul trebuie sa murim: Asa va proorocul. Ramane-acum sa stim Cine este mai tare. Cat pentru mine unul, cum vreti... dar mi se pare Ca nu prea sunt puternic, caci patimesc de tuse."

Vulpea era aproape: "Ce-are a face! raspunse, Inaltimea ta esti Oricat de slab poftesti." - "Dar si puterea noastra E indestul de proasta", Strigara tigrii, ursii, si cu un cuvant toate Lighioanele-acelea ce erau mai coltate. "Nu ramane-ndoiala", le raspunse-mparatul. Iepurele, sarmanul - crez ca-l tragea pacatul, Sau pacate mai multe De mosii lui facute - Veni sa-si dea parerea. Dar toti, cat il zarira, Asupra-i navalira.

Ia vedeti-l! strigara. Cu buna-ncredintare El este cel mai tare! S-ascundea urecheatul, si nu-i placea sa moara Ca sa ne faca noua biruinta usoara! Pe el, copii! Luati-l: el are sa-mplineasca Ce ne-a zis proorocul din porunca cereasca!" Cainii atunci sarira Si-n grab' ti-l jupuira. Se afla vreo tara, unde l-asa-ntamplare Sa se jertfeasca leul? Nici una, mi se pare. Nu stiu cum se urmeaza, nu pricep cum se poate, Dar vaz ca cei puternici oriunde au dreptate.