Eritoblastoza fetala


2396 vizualizari
Eritoblastoza fetala
Link-uri sponsorizate
Eritroblastoza fetala este o anemie hemolitica care apare la fat sau la nou-nascut. Ea este cauzata de o incompatibilitate la nivel sanguin intre mama si fat.
Eritroblastoza fetala clasica rezulta din incompatibilitatea Rh0 (D). Aceasta se dezvolta atunci cand un Rh-negativ al femeii se intersecteaza cu un Rh-pozitiv al barbatului si produsul conceptiei lor, adica fatul, are Rh-pozitiv.
Astfel, sistemul imunitar al mamei citeste celulele Rh ale fatului ca fiind straine. Astfel, el incepe sa creeze anticorpi care traverseaza placenta si se indreapta impotriva lor. Efectul consta in distrugerea celulelor rosii din sange, ceea ce poate determina imbolnavirea grava a fatului. Aceasta afectiune la fat este depistabila la nastere si se numeste boala hemolitica.
Diagnosticarea acestei incompatibilitati poate fi facuta inca din timpul analizelor prenatale. Depistarea afectiunii poate necesita screeningul antigenilor maternali sau testarea anticorpilor Rh pozitivi din sangele mamei.
Ecografia este o alta metoda care ii poate ajuta pe medici sa stabileasca diagnosticul la fat in timpul sarinii. Cu ajutorul ei, ei evalueaza fluxul de sange si alte probleme de apar la nivelul vaselor de sange, tesuturilor si organelor.