Eritemul infectios la copii


4124 vizualizari
Eritemul infectios la copii
Link-uri sponsorizate
Eritemul este definit ca fiind o inrosire a pielii, care dispare la presiunea digitala. Eritemul infectios este cauzat de un virus (Parvovirus B19), apare frecvent la copiii de virsta scolara, iarna tirziu sau primavara. Se mai numeste si boala obrajilor palmuiti.

Simptome:

In primul rand, apare o eruptie rosie pe obrajii copilului care arata ca si cum micutul ar fi fost palmuit.  Dupa 1-4 zile, eruptia rosie apare si pe brate, apoi pe restul corpului.
Iritatia dispare de regula in aproximativ o saptamana, insa se poate mentine si mai multe saptamani daca copilul este expus la temperaturi ridicate sau scazute, efort fizic sau stres.
Un alt simptom al bolii, mai rar in cazul copiilor, este durerea la nivelul articulatiilor, care apare in special la femei. Infectia se poate manifesta si fara febra, doar cu eruptie pe piele sau poate fi asemanatoare unei raceli usoare, fara eruptie.

Tratament:

Boala nu necesita tratament special, dar in cazul fetilor infectati, cu anemie, va fi probabil necesara transfuzia de singe.
Copilul se poate intoarce la scoala/gradinita dupa aparitia eruptiei. Depistarea bolii in cazul gravidelor expuse infectiei este dificila, dar in cazul unor banuieli se pot face teste de singe care sa semnaleze virusul. Gravida infectata trebuie monitorizata cu atentie pe toata perioada sarcinii.