Epiziotomia


5581 vizualizari
Epiziotomia
Link-uri sponsorizate
Epiziotomia este o incizie chirurgicala a perineului, efectuata imediat inainte de iesirea capului, in timp ce perineul se intinde. Aceasta largeste deschizatura vaginala si s-a demonstrat ca scurteaza nasterea cu 10 - 15 minute, lucru foarte important daca bebelusul se afla in suferinta letala. In cazul in care se foloseste forcepsul epiziotomia este de mare folos.

Epiziotomia mediana consta in taierea perineului dinspre vagin inspre anus. Dupa nastere, epiziotomia este saturata la loc.

Pot exista insa si unele probleme cum ar fi:
- Infectii
- Dureri pe termen lung sau cronice in timpul intretinerii de relatii sexual
- Pierderi de sange
- Incontinenta anala. Pentru ca afectiunile anale, slabesc sfincterul anal, incontinenta anala poate aparea imediat, odata cu varsta sau cu o noua sarcina
- Dureri in perioada postnatala
- Fistula rectovaginala (o deschidere intre rect si vagin; este provocata in mod normal de o extindere a inciziei, o infectie sau de o combinatie a celor doua).

Epiziotomia este necesara in urmatoarele situatii:
- Daca prezentatia este anormala si medicul are nevoie de mai mult loc pentru a manipula fatul.
- Cand trebuie grabita nasterea pentru ca fatul da semne de stres.
- Copilul este foarte mare si nu are loc sa iasa prin vagin.
- Cand se folosesc procedurile nasterii asistate si medicul are nevoie de mai mult loc pentru a introduce forcepsul sau vacuumul.

Dupa cat timp se va vindeca perineul? Acesta ar trebui sa fie complet vindecat la patru-sase saptamani dupa nastere.
Deci daca medicul tau iti da "liber", iti poti relua viata sexuala.
Totusi, este posibil sa apara unele dureri la inceput si este important a te relaxezi si sa folosesti un lubrifiant, mai ales daca alaptezi pentru ca lactatia reduce nivelul de estrogen, ceea ce impiedica lubrificarea naturala a vaginului.