Enurezisul la copii


3190 vizualizari
Enurezisul la copii
Link-uri sponsorizate
Enurezisul este o afectiune foarte des intalnita, care reprezinta urinarea incontrolabila care apare la copiii cu varsta de peste 3 ani. Enurezisul poate fi nocturn (mictiunile involuntare) au loc noaptea in pat, diurn (accidentele au loc de-a lungul zilei), diurn si nocturn (accidentele au loc atat noaptea cat si ziua).
Enurezisul nocturn este de doua tipuri:
primar - cand copilul nu si-a dezvoltat niciodata complet un control asupra vezicii urinare pe timpul noptii (nu a fost niciodata uscat)
secundar - cand copilul, dupa o perioada de 6 sau mai multe luni in care a reusit sa aiba control asupra vezicii urinare, uda patul accidental pe timpul noptii

Cauzele enurezisului:

Un factor fizic legat de vezica
Cauza enurezisului poate fi una anatomica, fara sa fie insa si medicala. Vezica poate fi mai mica decat normal sau presiunea interioara sa fie mai mare, incat copilului ii este greu sa tina urina noaptea intreaga. Sfincterul (muschiul care tine vezica inchisa) poate sa nu fie destul de puternic. In cazul acesta, cateva exercitii simple pot sa-l ajute.
Un factor legat de somn
Multi copii enuretici au un somn profund, dar aceasta nu este o explicatie suficienta pentru faptul ca nu se trezesc - si alti copii au un somn profund, dar nu uda patul. Dintr-un motiv necunoscut, acesti copii nu se trezesc atunci cand vezica transmite creierului mesajul ca este plina, si, de aceea, ei nu se scoala sa mearga la toaleta asa cum ar fi necesar. Unii cercetatori au constatat ca acesti copii viseaza deseori ceva legat de apa (jocuri, scaldat etc.)
Stresul emotional cauzat de nasterea fratiorului sau surioarei, divortul parintilor, slaba performanta la scoala sau alte probleme de ordin psihologic sunt asociate des cu aceasta forma a „udarii patului.”
In unele cazuri insa peretele muscular nu este destul de flexibil si nu poate stoca o cantitate mai mare de urina, care duce la scaparea lichidului in pat.  

Tratamentul enurezisului la copii

In unele situatii „udarea involuntara al pantalonilor” poate disparea de la sine.
Tratamentul include educarea parintilor si copilului; trebuie sa i se explice copilului ca aceasta problema va fi depasita o data cu varsta. Nu este potrivita pedepsirea sau invinovatirea copilului deoarece nu scapa pe el intentionat. Trebuie laudate toate semnele de imbunatatire. Tratamentul medicamentos este recomandat de medic in cazul in care copilul are mai mult de 6- 7 ani si daca terapia psihologica nu a dat rezultate.

Tratamente naturiste

Ceaiul de coada-soricelului si sunatoare este recomandat deoarece curata rinichii de toxine. Infuzati 1 lingurita de amestec din parti egale din cele 2 plante la o cana de apa clocotita, timp de 15-20 de minute. Se da copilului seara, inainte de culcare. Puteti adauga si coada-calului si cretisoara.
Faceti copilului bai de sezut adaugand in apa de baie cantitati egale de coada-calului, coada-soricelului si traista ciobanului. Se mai pot face bai de sezut cu sare, dar atentie, timp de maxim 20 de minute. Saptamanal se recomanda sa se faca o baie de sezut cu sunatoare.