Dislexia


2818 vizualizari
Dislexia
Link-uri sponsorizate

Dislexia este o problema intalnita la unii copii legata de invatarea cititului si a scrisului. Cuvintele pot parea distorsionate. Acest lucru impiedica copilul sa citeasca si sa isi aduca aminte ce a citit.
Deci ce se intampla inauntrul creierului acestei persoane?
Acest lucru nu inseamna ca acea persoana are un coeficient de inteligenta mai scazut. De fapt, oameni foarte inteligenti sufera de dislexie. Ele pur si simplu proceseaza informatiile intr-o alta zona a creierului fata de persoanele non dislexice.
S-a estimat ca intre 15 si 20 % din populatie are o forma sau alta de dislexie, care duce la cele mai frecvente tulburari de citit, scris si ortografie.
O ipoteza frecventa in legatura cu dislexia este aceea ca face cuvintele sa para inversate sau confuze.
A ceasta este partial corecta, dar adevarata problema a dislexicilor este ca au dificultati in a face legatura esentiala dintre litere si sunetele lor.
Ce este dislexia?
Dislexia este o dificultate de invatare, citire si redactare a unui text. Cuvantul "dislexie" vine din greaca si inseamna "dificultate in ceea ce priveste cuvintele" iar formele prin care aceasta problema se manifesta sunt diverse, implicand si neputinta de a intelege unele cuvinte, de a te orienta sau de a face calcule matematice. Nu trebuie sa confundam insa, lucrurile si sa consideram ca dislexia este sinonima cu retardul mintal. Fiind persoane foarte inteligente, de multe ori dislexicii gasesc alte metode pentru a trece de bariele ridicate de aceste dificultati: asociaza numerele cu obiectele pentru a putea face calcule, folosesc hartia colorata atunci cand intampina dificultati in scriere, citesc cuvintele de la dreapta la stanga si apoi inverseaza locul lor.
Iata care sunt sintomele pe care le poate prezenta un dislexic:
- dificultati in a citi un text, in a invata anumite notiuni sau fragmente simple
- dislexicul are probleme in a realiza calcule matematice
- si scrierea este net afectata
- probleme de oerientare
- sunt dezordonati si dezorganizati

Tratamente alternative pentru dislexie:
Tratamentele din contextul scolar. Inainte de inceperea oricarui tratament, trebuie facuta o evaluare pentru a determina zona specifica de dizabilitate a copilului. Desi exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei, nu exista de fapt un tratament care sa o vindece.
Poate cel mai important aspect al oricarui plan de tratament este atitudinea. Copilul va fi influentat de atitudinea adultilor in jurul lui. Dislexia nu trebuie sa devina o scuza pentru evitarea scrisului. Intrucat cerintele scolare sunt prea mari in cazul unui copil cu dislexie si il pot obosi, reprizele de teme trebuie impartite in "portii" adecvate.In timpul orelor si al temelor de acasa trebuie incluse pauze frecvente.