Dislalia tahilalia si bradilalia sau handicapurile de limbaj ale copiilor


5797 vizualizari
Dislalia tahilalia si bradilalia sau handicapurile de limbaj ale copiilor
Link-uri sponsorizate
Dislalia este cea mai frecventa tulburare de vorbire ce consta in abaterea de pronuntie obisnuita, de la borbirea standard. In unele cazuri, dislalia se manifesta prin neputinta emiterii unor sunete sau silabe, ori emiterea lor, in altele, ele sunt inlocuite , substituite, inversate sau deformate. In formele grave, asemenea fenomene se pot produce si la nivelul cuvintelor.

Se poate considera ca exista o dislalie simpla sau dislalie partiala, cand apar deteriorari numai la nivelul anumitor sunete, si alta generala sau polimorfa, cand sunt alterate majoritatea sunetelor sau a silabelor. Sunetele afectate nu au aceeasi pondere, deoarece si in vorbire unele au o frecventa mai mare in raport cu altele.

Consoanele sunt mai des afectate comparativ cu vocalele, iar dintre acestea cele care apar mai tarziu in vorbirea copiilor si care necesita pentru emitere miscari de mai mare finete a aparatului fenoarticular.
In functie de cauzele ce stau la baza tulburarilor de pronuntie dislaliile se impart in 2 : organice si functionale.

Dislaliile organice sunt provocate de anumite deficiente anatomo-fiziologicela nivelul analizatorului auditiv.

Dislaliile functionale sunt provocate de unele intarzieri in dezvoltarea intelectuala, de metodele instructionale gresite si de emiterea vorbirii: deficitare a unor persoane din anturajul copilului.

Balbaiala este o tulburare mai grava de vorbire si apare mai frecvent la baieti fata de fete. Ea are trei forme: clonica, tonica si mixta.

In balbaiala clonica apar intreruperi ale cursivitati vorbirii, determinate de prelungirea sau repetarea unor sunete si silabe.

In forma tonica apare un blocaj la nivelul primului cuvant din propozitie prin prezenta unui spasm articulatoriu de lunga durata.

Forma mixta este mai grava, deoarece sunt prezente caracteristicile primelor doua, cu predominarea unora dintre ele. Printre cauzele balbaieli mantionam o serie de factori de natura psihologica ca: traumele psihice(sperieturi, emoti, soc pe fondul unei constituti fizice debile) stari conflictuale de lunga durata, care creeaza o permanenta stare de neliniste.

In logopedie se mentioneaza si ereditarea ca factor al balbaieli, sar este greu de precizat.

In aceeasi categorie a tulburarilor de ritm si cadenta se inscriu tahilalia (vorbirea intr-un tempou prea rapid) si bradilalia (vorbirea intr-un tempou exagerat de rar).