Cuperoza sau roseata in obrajii


4727 vizualizari
Cuperoza sau roseata in obrajii
Link-uri sponsorizate
Cuperoza se caracterizeaza printr-o inrosire intermitenta a pielii, datorata unpr pusee congestive, care duc la aparitia unor bubite rosii, dure sau granuloase.
Localizarile cele mai frecvente ale cuperozei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma unei rosete, initial legata de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie, consum de alcool, care este fugace si poate disparea in timp dupa incetarea factorului agresor.
Ulterior roseata se combina cu teleangiectaziile (dilatatii ale vaselor din piele) ce apar sub forma de linii rosii care dispar la aplicarea de presiune pe obraz, nas, barbie.
In timp, netratata, boala se agraveaza, roseata devine permaneta, teleangiectaziile dau aspect dizgratios tegumentului, cosurile (pustulele) se hipertrofiaza, devin mai mari, iar la nivelul nasului, mai ales la barbati, poate apare o ingrosare a pielii, cu hipertrofia glandelor sebacee pe un fond rosu-violaceu care se numeste rinofima.

Cauzele aparitiei cuperozei:

Dintre factorii care favorizeaza aparitia cuperozei, putem enumera: consumarea bauturilor fierbinti, a alcoolului, otetului, fumatul, expunerea indelungata la soare puternic, expunerea la temperaturi extreme foarte joase sau foarte ridicate, tensiunea crescuta, dezechilibre hormonale, probleme ale ficatului sau diabet, produse cosmetice inadecvate care contin prea mult retinol, alcool sau sunt prea agresive in raport cu tipul de piele pe care sunt aplicate - dar si folosirea saunelor sau a altor tratamente care presupun temperaturi ridicate.

Tratament:

Se pot recomanda preparate cosmetice, iar in cazul identificarii factorului infectios se apeleaza la antibiotice din clasa ciclinelor sau macrolidelor. Se recomanda evitarea alimentelor fierbiti, a condimentelor, cafelei, tutunului sau alcoolului.